23948sdkhjf

Der er kun én vej - frem!

Det er hårde tider for Maskinleverandørerne i Danmark. Det kunne konstateres på brancheforeningens medlemsmøde
Der er ikke mange lyspunkter i de beretninger, som de to sektioner i brancheforeningen Maskinleverandørerne, kunne aflægge på et medlemsmøde i København.

Maskinsektoren er meget hårdt ramt, og ser man på statistikken, så er det nærmest en gyser. Det samlede salg i 2009 er faldet ned til en tredjedel i forhold til året før og i forhold til da det gik stærkest, nemlig i 2007, så er salget samlet set faldet til lige godt en femtedel i 2009. Det har, som det fremgik af begge de to sektionsberetninger, betydet nedlæggelser af afdelinger, afskedigelser og tilpasninger på alle fronter fra et marked, der var i meget højt gear, til et marked, hvor der er blevet langt mellem maskinsalgene.

Samtidig bugner lagrene af maskiner fortsat, og det gælder både nyt og brugt, og der vil gå en rum tid før der er ryddet op, idet det østeuropæiske marked, som tidligere kunne aftage store mængder især brugt grej, nu også mærker krisen tæt på, og derfor ikke længere har behovet.

Offentlige investeringer

Håbet er, som også fremgik af økonom Torben Liborius fra Dansk Byggeri, er at det offentlige sætter ind med nogle investeringer, som giver sig udslag i nogle ordrer til byggeriet og ikke mindst også til anlægssektoren.

- 2010 bliver bedre end 2009, men ikke voldsomt meget bedre, sagde Liborius i sit indlæg.

Af sektion 1’s beretning, fremgår det at lave lagre og massive stimuleringspakker giver væksten en vitaminindsprøjtning, dog primært i USA og Asien, men euroland vil også nyde godt af højere eksport. Høj arbejdsløshed og ledig produktionskapacitet holder den underliggende inflation nede, Udsigt til fortsat lave pengepolitiske renter i lang tid fremover, men en råvaredrevet inflationsstigning kan give nervøse trækninger mange steder.

Ser vi mere specifikt på efterspørgslen på det danske marked for medlemmernes produkter: Entreprenørmaskiner, udlejningsmateriel, udstyr til byggebranchen, have/park maskiner, vejbygningsmateriel, udstyr til jernbanesektoren, kraner til bl.a. energisektoren, håndteringsmaskiner til industri-, miljø-, genbrugs- og råvaresektoren:

- Ja, så er der ingen tvivl om, at de mange indenlandske initiativer fra myndighedernes side vil bidrage positivt til den vækst vi alle venter på her fra 2010 og fremadrettet. Vi må sammen med vore mange kunder glæde os over, at mulighederne er der og er i konstant udvikling. Men uden en generel stemningsændring i den danske befolkning og ikke mindst blandt danske virksomhedsledere og investorer, kommer det til at gå alt for trægt med fremgangen, hed det i formand Hans Holms beretning fra Sektion 1.

Voldsom tilbagegang

Ser man på de forskellige produktgrupper, så der er ikke meget forskel på det fald, der er tale om. Alle grupper er gået voldsomt ned i omsætning, og det gælder både små og store maskiner samt de forskellige typer af maskiner.

Med hensyn til aktiviteterne i foreningens sekretaritat har man i nær fremtid foretræde for beskæftigelsesministeren i sagen om multimediebeskatningen, som rammer montører hårdt, og man advarer medlemmerne omkring det at have eksportpapirerne i orden, når køber selv afhenter maskiner til eksport. Reglerne siger nemlig at der skal være dokumentation for, at maskinen når frem til køberens hjemland,

- Hvis man har en trediemand inde som transportør af maskinen, er der ingen problemer, for han dokumenterer at den når frem. Men hvis kunden selv henter den, så mangler papirerne ofte, og det kan blive ret dyrt, fortalte direktør Michael Husfeldt.

På udstillingssiden arbejdes der fortsat med en fremtidig plan. Den er ikke på plads endnu, men det kan ende i en konstellation med Have & Landskabsudstillingen eller alternativt en løsning med Messecenter Herning. Bestyrelsessammensætningen i de to sektioner er uændret, og man arbejder også fortsat videre på en udvidelse af samarbejdet mellem de to sektioner, samt at man også gerne ser flere medlemmer i foreningen, som nu tæller 13 i sektion 1 og 22 medlemmer i sektion 2.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078