23948sdkhjf

Handlingsplan for gamle huse

Danmarks mange fredede og bevaringsværdige bygninger får nu en hjælpende hånd på knap 80 mio. kr., så de kan bevares og bruges langt ud i fremtiden
De mange historiske huse sikres et godt liv i fremtiden med det nyt initiativ "Bygningskultur 2015", som Kulturarvsstyrelsen, Realdania og Kommunernes Landsforening (KL) er sammen om.

- Visionen er, at Bygningskultur 2015 sikrer, at de historiske bygninger kan bevares og benyttes langt ud i fremtiden til glæde for alle i det danske samfund. Vi vil understøtte og kvalificere ejernes, kommunernes, myndighedernes og eksperternes arbejde med bygningsarven, siger Steen Hvass, direktør i Kulturarvsstyrelsen og formand for kampagnens koordinationsgruppe.

Ejere af historiske huse vil få fuld klarhed over, hvilke kvaliteter deres unikke ejendomme har og som ligger til grund for, at de kan betegnes som enten fredede eller bevaringsværdige.

Samtidig skal "Bygningskultur 2015" give myndighederne opdateret viden om bygningerne og nye værktøjer til at inddrage den byggede kulturarv og kulturmiljøer i planlægning, bevaring og tidssvarende brug.

300.000 bevaringsværdige bygninger

Det koordinerede løft har et samlet budget på 78,5 mio. kr., og er dermed det største og mest omfattende siden vedtagelsen af Bygningfredningsloven i 1918.

På Finansloven for 2010 er netop afsat godt 16 mio. kr. over fem år til håndteringen af Danmarks cirka 9000 fredede bygninger.

Oven i det beløb lægger Realdania 27 mio. kr., så håndsrækningen udbygges til også at omfatte landets ca. 300.000 bevaringsværdige bygninger. KL bidrager med koordinering i forhold til kommunernes bevaringsindsats.

Netop nu forberedes en systematisk gennemgang af alle fredede bygninger, så der bliver klarhed over, hvad der ligger til grund for fredningen.

Individuel handlingsplan

Samtlige bygninger får et eftersyn af Kulturarvsstyrelsens arkitekter, og som en service overfor ejerne, vil disse blive tilbudt en vejledende individuel handlingsplan over, hvilke arbejder der i en periode bør udføres på ejendommen for at fastholde eller genskabe fredningsværdier. Gennemgangen forventes afsluttet efter fem år.

De bevaringsværdige bygninger - ca. 300.000 - hører administrativt under kommunerne. Men primært på grund af mangel på fælles viden og værktøjer er håndteringen af disse bygninger ofte præget af stor usikkerhed hos både ejere og kommuner.

Bygningskultur 2015 vil udvikle og opbygge ny viden, metoder og værktøjer til fælles håndtering af bevaringsværdierne. Endvidere laves forsknings- og analyseaktiviteter og formidlingsaktiviteter om status for indsatsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078