Små virksomheder sættes udenfor døren
Mindre byggefirmaer udelukkes fra at være med, når kommuner udbyder vedligeholdelsesopgaver i store entrepriser
- Flere af vore medlemmer har peget på, at kommunerne efter kommunalreformen udbyder vedligeholdelsen på 6-7 skoler i et og samme udbud. Det sker i en misforstået tro på, at jo større udbud, jo mere får man for pengene. I stedet er konsekvensen, at man udelukker mange mindre håndværkervirksomheder fra at byde på opgaverne, fordi de dels ikke alene kan magte dem, og dels ikke i den nuværende situation kan skaffe tilstrækkelig bankgaranti, siger Niels Techen til Mester Tidende.
Byggelederfirmaer
Niels Techen slår fast, at opgaverne i stedet ofte går til "byggelederfirmaer", der ikke selv har nogen, eller en meget lille, egenproduktion:
- De har specialiseret sig i at kalkulere byggerier og udarbejde kontrakter med byggeriets mange parter. De har samtidig budt meget lavt for at sikre sig ordren. Enten løser de den ved at hente østeuropæiske firmaer til at udføre arbejdet, eller også presser de danske håndværkere så hårdt på prisen, at de reelt taber på opgaven, siger Niels Techen, der understreger, at det ikke er af brødnid, han advarer, men fordi det samlede resultat risikerer ikke at blive billigere men ringere:
- Det kan godt være, at det i første omgang på papiret er billigt, men det kan på længere sigt blive dyrt at købe for billigt, lyder det fra Niels Techen.
Han peger også på, at staten har bevilliget ekstra muligheder til kommunerne, så de kan sætte gang i øget vedligeholdelse:
- Formålet er at sætte gang i hjulene i Danmark, men det hjælper jo ikke noget, hvis kommunerne i deres bestræbelser på at få det hele så billigt som muligt entrerer med virksomheder, der benytter underbetalt udenlandsk arbejdskraft. Kommunerne skal selvfølgelig have "value for money", men det betyder ikke, at det hele skal være så billigt, at "value" bliver kvalitetsmæssigt ringe. Samtidig er det værd at huske, at ved store udbud kan få byde, og jo færre, der kan være med, jo mindre bliver konkurrencen på længere sigt, siger Niels Techen.
Hjem på sofaen
DST-formanden frygter, at mange små virksomheder må lukke, fordi de ikke kan konkurrere dels med de østeuropæiske virksomheder og dels "byggeledervirksomhedernes" krav om meget lave priser.
Han opfordrer derfor kommunerne til at udbyde opgaverne i mindre entrepriser og dermed sikre, at også de mindre virksomheder, der har arbejdskraften, kan være med i konkurrencen:
- I øjeblikket er presset på de mindre virksomheder ofte så stort, at det bedre kan betale sig at blive hjemme på sofaen. Der ender de alligevel bagefter, siger Niels Techen.