Placér ansvaret for det beskidte arbejde
Også velrenommerede danske virksomheder benytter sig nu af østeuropæiske "arme og ben firmaer" på byggepladserne
Danske Malermestre har ved flere lejligheder opfordret til øget kontrol over for østfirmaer, der opererer i den danske byggebranche uden at lade sig registre i RUT-registret og uden at leve op til spillereglerne på det danske arbejdsmarked i øvrigt:
- Men der er også grund til selvransagelse i byggeriet. Vi skal ikke bare pege på systemet, vi skal handle selv. For der kan være nok så megen offentlig kontrol, hvis ikke byggeriets virksomheder over en bred kam er medspillere og ikke modspillere. Desværre må jeg konstatere, at det ikke ubetinget er tilfældet, siger formanden for Danske Malermestre Glenn Larsen til Mester Tidende.
Besynderlige eksempler
Han har selv oplevet flere eksempler på, at ellers velrenommerede firmaer involverer sig i "mere eller mindre besynderlige engagementer med virksomheder fra Østeuropa":
- Når man ser direktionerne i disse virksomheder udtale sig, og når man læser på deres hjemmesider, skorter det ikke på alle de rigtige og pæne ord om den danske model og det ligeværdige samarbejde med underentreprenørerne. Men når det kommer til virkelighedens verden, bliver alle de flotte holdninger ikke implementeret gennem virksomhederne og ud til byggelederne, hvor fokus er på lavest mulige pris. Selv om virksomhederne som hovedregel aldrig involverer sig direkte i det beskidte arbejde, har de et ansvar, mener Glenn Larsen.
Saver i egen gren
Det typiske billede er ifølge Danske Malermestres formand, at en opgave gives videre til en underentreprenør, der giver den videre til endnu en underentreprenør, og mange gange det først ude i tredie eller fjerde led, at opgaven overlades til virksomheder, hvor man kan have mistanke om, at tingene ikke foregår helt efter bogen:
- Der er tale om "arme og ben virksomheder", hvor en 20-30 enearbejdende "selvstændige" arbejder sammen på samme opgave. Eller også er det virksomheder, hvor man bare ser stort på RUT-register, arbejdsmiljøregler eller danske overenskomster. Hvis ikke vi i byggeriet skal ende med at save den gren over, vi selv sidder på, er det helt afgørende, at vi står sammen om at sikre, at byggeriet forbliver en branche, hvor der er ordnede forhold, og hvor vi lever op til almindelig anstændig opførsel. I modsat fald tror jeg at vi hurtigt kan ende med en byggebranche, hvor scenen er overladt til de virksomheder, der tør gå helt til stregen og måske endda over, mener Glenn Larsen.
Samme vilkår
Danske Malermestres formand understreger, at de udenlandske virksomheder skal arbejde på samme vilkår som danske, så konkurrencen er fair:
- Vi er i høj grad tilhængere af den fri konkurrence, men vi vil måles og vejes på de samme præmisser. For os er det vigtigt, at politikerne på Christiansborg forstår alvoren i, at vi ikke kan bevare firmaerne og sundt dansk arbejdsmarked med en god økonomi, ordentlige forhold for de ansatte, og den danske uddannelse, uden at den frie konkurrence reelt er fri. Vi har behov for, at politikerne øger kontrollen og holder fast i fokus på problemerne, siger Glenn Larsen.