Leverer isbjerg til Grønland
Betonskulptur som velkomsthilsen
Det er kunstneren Ole Jørgensen, der i samarbejde med Fårup Betonindustri har skabt skulpturen, der nu er velkomstskilt for hotellet. Ole Jørgensen har dybe rødder i Grønland. Fra 1967 til 1972 var han lærer i Paamiut, hvorefter han rejste rundt i landet og lavede forarbejdet til den hidtil største udstilling i Danmark af grønlandsk kunst. Denne udstilling åbnede i 1974 under Århus Festuge med besøg af Dronning Margrethe. Derefter blev udstillingen vist i Skandinavien og på Færøerne. Siden har kunsten fyldt hans liv, både som medarbejder i 10 år på Tûkak Teatret, og som forfatter og billedkunstner. Ole Jørgensens bog "Sjæl gør dig smuk" om inuitternes livsfilosofier er for nylig udkommet på engelsk, ligesom der arbejdes med en tjekkisk oversættelse.
Et klimavenligt isbjerg
- Siden jeg for 35 år siden besøgte Ilulissat for første gang, har jeg oplevet en livslang inspiration fra isfjeldene, fortæller Ole Jørgensen.
- Teknikken med at støbe lysledere ind i beton så jeg første gang for nogle år siden på en udstilling hos Innovatin Lab i Århus - og tænkte: nu ved jeg, hvordan denne inspiration kan bruges kunstnerisk. Da jeg kender Hotel Arctics direktør Erik Bjerregaard, foreslog jeg ham, at vi skulle have et isfjeld foran hotellet med lys, som symboliserer nordlyset. Han var positiv overfor at realisere tanken, når det kunne lade sig gøre, og derfor er det noget helt særligt for mig at stå her i dag. Man taler så meget om den globale opvarmning og klimaforandringernes indvirkning på indlandsisen. Nu har jeg skabt et isbjerg, der aldrig kan smelte - og som i øvrigt er CO2-neutral, da den bruger mindre strøm end en lommelygte.
Prikken over iet
- Det har været helt afgørende for os, at skulpturen er CO2-neutral, tilføjer hoteldirektør Erik Bjerregaard. Vi har for nylig gennemført en omfattende energioptimering, og alt hvad vi gør fremadrettet, er med stærk fokus på energiforbrug og miljøbevidsthed. Efter den seneste udvidelse af hotellet og de nye forbedringer, sætter vi nu prikken over iet med denne skulptur. Når det har kunnet realiseres, skyldes det i høj grad, at både kunstneren, betonfabrikken og Roblon Fiber Optics har set det som et pionerprojekt, der repræsenterer en nytænkning, hvor alle gerne ville være med.
- Nej, det er ikke en opgave, vi involverer os i af økonomiske grunde, supplerer Brian Knudsen, der er produktionschef og medejer af Fårup Betonindustri.
- Men det er en sjov udfordring, som kan bidrage til at give beton et bedre image. Brian Knudsen sidder i Dansk Betons image-udvalg.
- Alle kender udtrykket »han kan sælge sand i Sahara« om den gode sælger, men at levere et isbjerg til Grønland må siges at være på mindst samme niveau, smiler Brian Knudsen. Sammen med kunstneren er han rejst til Ilulissat for at være med til at foretage den komplicerede opstilling og overvære afsløringen.
- Det er spændende at løse sådanne kunstneriske udfordringer, fortsætter han.
- Vi har tidligere arbejdet sammen med Ole Jørgensen, hvor opgaven var at skabe et kæmpestort lysende æble, som er placeret foran Glasmuseet i Ebeltoft. Men at stå her i Ilulissat og se vores skulptur i samspil med naturen og udsigten over Disko Bugten er dybt betagende. Da vi stod med vores isbjerg hjemme på fabrikken, syntes vi, at det var stort, men når jeg så ser kæmperne her, er det pludselig meget lille. Det er mit første besøg i Grønland, men bestemt ikke det sidste.
jfr