23948sdkhjf

Skjult drikkeri på arbejdspladserne koster milliarder – og dødsfald

Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste tal har flere end 600.000 danskere et problematisk højt alkoholforbrug. Og op mod hver 10. medarbejder på arbejdspladserne drikker så meget, at det også er et problem for både arbejdspladsen og familien
Mange virksomhedsledere tror ikke, der er alkoholproblemer på deres arbejdsplads, fordi en stor del af drikkeriet er skjult. Og netop det skjulte drikkeri er farligt – og en enorm omkostning for dansk erhvervsliv.

Alkoholmisbruget giver ofte et stort direkte sygefravær – og er dermed en betragtelig omkostning. Men selv når en alkoholmisbruger møder på arbejde, er han dysfunktionel og langtfra ligeså velfungerende som sine kolleger. Vi kalder det ”det indirekte sygefravær” og det er måske i virkeligheden en endnu større omkostning.

Alkohol er en del af vores kultur og for mange er alkohol en del af livskvaliteten. Og det skal der ikke laves om på. Men når alkoholen overtager magten – når man ikke længere selv bestemmer, hvornår man drikker, fordi man er blevet afhængig – er det dødsens farligt. For hvis ingen hjælper en misbruger, er der kun én vej – man dør af det! Derfor bør også virksomhederne tage hånd om de medarbejdere, der ikke selv kan styre deres drikkeri.

Det er langt billigere at hjælpe medarbejderen af med problemet i tide - end at vente, til problemet er blevet så stort, at man er nødt til at fyre vedkommende.

Hvad kan man gøre?

Mange virksomheder gør ikke noget ved drikkeriet - af flere grunde. Dels tror man, at problemet er løst med et forbud i alkoholpolitikken. Men man kan ikke forbyde et problem væk. Dels har de færreste regnet ud, hvor meget det egentlig koster virksomheden. Og man ved heller ikke, hvordan man skal håndtere samtalen og hvor man kan få hjælp. Og endelig aner de fleste ikke, hvor stor en udvikling, der er sket indenfor alkoholbehandling de senere år, og hvor let og problemfrit, det i dag er at hjælpe en medarbejder af med et alkoholproblem. I dag behøver en alkoholbehandling ikke at kræve mere end én uges intensiv behandling, så kan medarbejderen være tilbage i arbejde igen. Oven i købet vil virksomhedens sundhedsforsikring i mange tilfælde betale udgiften til behandling.

Men selv uden forsikringsbetaling kan det betale sig at få stoppet misbruget i tide.

Gode råd til at hjælpe en misbruger

• Stol på de signaler, du har set – og måske også hørt fra andre

• At lade være med at tale om problemet er et misforstået hensyn

• Konfrontér medarbejderen hurtigst muligt med dine iagttagelser

• Du skal ikke dømme, men i stedet tilbyde hjælp

• Fortæl, at du er bekymret – og hvorfor

• Lov misbrugeren din fortrolighed

• Kræv at der skal ske en forandring

• Fortæl om udbyttet af forandring

• Hav forberedt kontakten til professionel behandling INDEN samtalen

• Vær klar til omgående at bringe medarbejderen i behandling

• Hav en politik for, hvordan en medarbejder modtages efter endt behandling

En misbruger, der ikke får hjælp eller ikke vil hjælpes, vil i sidste ende dø af sit misbrug. Så enkelt er det.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065