Tømrer-hustru vil stoppe energispild
Vestjysk tømrerfirma har fået uddannet en af de første energivejledere
De første energivejledere er netop færdiguddannede. Flere end 100 håndværkere, installatører og entreprenører er således allerede klar til at hjælpe husejere med at spare penge på el- og varmeregningen, og der er mange flere på vej.
Mester Tidende har talt med en af de første energivejledere.
En energivejleder er en håndværker eller entreprenør, som ud over at være specialist inden for sit eget byggetekniske fagområde, også er uddannet til at undersøge, beregne og vejlede om de mest energivenlige løsninger med fokus på husets klimaskærm, og de pågældende skal være med til at sætte mere skub i energirenoveringen af de danske boliger - også som en del af den almindelige bygningsforbedring. Han eller hun kan udarbejde en plan, hvormed der skabes godt overblik over, hvilke fordele f.eks. en kedeludskiftning, en solvarmeinstallation, en vinduesudskiftning eller efterisolering giver, samt informere om, hvilket tiltag der vil gøre mest godt for varmeøkonomien og i hvilken rækkefølge besparelsestiltagene skal foretages for at opnå maksimalt udbytte: Skal kedlen udskiftes, før hulmuren isoleres? Vil evt. trækproblemer forsvinde, hvis der installeres gulvvarme - eller kommer trækken fra et dårligt isoleret vinduesparti?
Spændende og relevant
En af de mange nyuddannede energivejledere er Vibeke Bendorff, der sammen med ægtefællen Erik driver tømrervirksomheden Bendorrf Byg i Esbjerg. Vibeke Bendorff er uddannet byggetekniker. Hun arbejder med AutoCad og samler trådene hjemme på kontoret med planlægning og styring af projekterne.
Om baggrunden for at tage kurset som energivejleder fortæller hun til Mester Tidende:
- Det gjorde jeg for det første, fordi der kommer mere og mere fokus på energi- og klimarigtige løsninger inden for byggeriet, hvilket medfører et stigende behov for, at håndværkerne er klædt på til at kunne rådgive kunderne på dette område på tværs af fagområder. Så er det ikke nok bare at være en dygtig håndværker, nej, så må man også følge med i udviklingen på energiområdet og sætte sig ind i, hvad der stilles af nye krav til bygningerne i dag.
For det andet fordi jeg finder det meget spændende og relevant at tænke i energirigtige løsninger. Uddannelsen har givet nogle gode redskaber, som jeg kan bruge, når jeg skal vejlede kunderne. Vores kunder ved godt, at de skal gøre noget for miljøet, og at der er penge at spare ved at energioptimere, men de ved oftest ikke hvordan, de skal gribe det an. Det kan jeg som energivejleder fortælle dem.
Indirekte effekter
Vibeke Bendorff har store forventninger til jobbet som energivejleder. Hun blev uddannet i starten af december, men endnu har den ny kompetence ikke kastet konkrete opgaver af sig. Det er da også først i begyndelsen af det nye år, at det vestjyske tømrerfirma er begyndt at annoncere med nyskabelsen, så opgaverne skal nok komme hen ad vejen, vurderer hun og tilføjer:
- Men i konceptet ligger jo lige så meget det, at når man sidder ude ved kunden og snakker om et byggeprojekt, så dukker muligheden op for at give en energirigtig helhedsvurdering af hele bygningen og de forskellige konstruktioner. Udover at titlen som energivejleder måske nok vil give lidt ekstra arbejde med tiden, så bliver der nok mest tale om en indirekte effekt, vurderer Vibeke Bendorff og slutter:
- I mange år har folk investeret i samtalekøkkener og dyre badeværelser, men nu er tiden vist kommet til, at man hellere vil satse på energivenlige løsninger i huset, for det kan betale sig på længere sigt. Også fordi folk i stigende grad bliver boende i det gamle hus frem for at bygge nyt. Derfor skal der nu vedligeholdes og renoveres, og her spiller håndværkeren en vigtig rolle, og nu altså også når der skal rådgives om energi- og miljøvenlige løsninger.
Uddannelsen
Uddannelsen som energivejleder udbydes af Dansk Byggeri i samarbejde med Teknologisk Institut, Tekniq, Energitjenesten og Videncenter for Energibesparelser. Kurserne kører som tre dages kurser fra november 2009 til juni 2010. To dage går med teori samt cases, øvelser og diskussion med grundlag i kursusmaterialet. Og én dag med praktiske øvelser i udvalgte bygninger for indøvning og forankring af eksempler på energiløsninger. Målet med uddannelsen er at give boligejerne og ejere af mindre erhvervsbygninger adgang til håndværkere, der er i stand til at give en helhedsvurdering af, hvor det kan betale sig at sætte ind for at spare på energien i stedet for at kigge på enkelte komponenter eller bygningsdele hver for sig. Men man skal gøre sig klart, at vejlederne ikke er omfattet af en rådgiveransvarsforsikring på samme måde som energikonsulenter og rådgivende ingeniører.
Bendorff Byg
Virksomheden i Esbjerg tæller i øjeblikket fem ansatte plus ejerne.
Tømrermester Erik Bendorff blev udlært i 1988 og valgte i 2000 at starte egen virksomhed, der i 2003 blev udvidet med eget snedkerværksted. For et års tid siden flyttede virksomheden til helt nybyggede lokaler på Oddesundvej i Esbjerg.
I det hårde vintervejr arbejdes der primært indendørs med renoveringsopgaver. Nogle nye byggeprojekter ligger og venter på bedre vejr. Af opgaver i årenes løb kan næves at firmaet i sin tid stod for leveringen og monteringen af garderober til musikerne i Operaen i København