Tillid spiller en utrolig stor rolle for mig
- Både i forhold til mine svende og vores kunder, siger murermester Ib Larsen i Hvalsø på Sjælland. - Resultatet er et positivt arbejdsklima med fint arbejde. Og rigtig mange nye jobs kommer af sig selv
I langt de fleste tilfælde vil de selv, fortæller 41-årige murermester Ib Larsen i Hvalsø på Sjælland.
- For eksempel tog et par murersvende selv styringen af en tilbygning til et parcelhus. Det vil sige efter, at jeg havde aftalt projekt og pris med kunden. Samt jeg havde bestilt det første læs varer.
Svendene bestilte videre af materialer, der blev behov for. Ligesom de ringede til kunden om spørgsmål, som opstod undervejs. Og aftalte de praktiske løsninger. Dog hvis dette ændrede ved den oprindelige økonomiske aftale, kom jeg med inde over.
Men også kontakten med andre håndværkere stod svendene selv for. Så meget endda, at de på et tidspunkt ringede og spurgte, om jeg ikke kunne skaffe dem arbejde et par dage et andet sted, for nu kom elektrikeren og lagde beslag på byggepladsen. Dette var jeg meget imponeret over. Kutymen er ofte, at man da tager det stille og roligt de dage.
Vil selv arbejde med på pladserne
Ib Larsen har normalt fem-seks murersvende samt en lærling. Lige nu i vinterperioden er der blot to svende.
- Jeg trives bedst med denne størrelse firma. Så jeg selv kan komme med ud og arbejde i stedet for at sidde med det administrative.
Kontoret tager kun tredive procent af min tid, mens jeg de halvfjerds procent af tiden kan bruge hænderne til murerarbejde. Og jeg tager lige så gerne det skidte arbejde, det vil sige det tunge og grove arbejde, som jeg tager det fine arbejde med nøjagtige detaljer.
I øvrigt er vi jo ikke flere i firmaet, end at alle populært sagt skal være med i alt. Eksempelvis går arbejdsopgaverne på skift, så vi ofte alle har været involveret inden det enkelte job er afsluttet.
Tilsvarende havde vi sidste år mange opgaver i København og i Næstved, men det gik på skift, hvem der tog den lange køretur til København eller den kortere til Næstved.
Overtog sin læreplads
Lærlingetiden havde Ib Larsen i det gamle murerfirma Allan Larsen & Sønner i Roskilde. I 1995 overtog han firmaet sammen med én af sønnerne.
- Men det var et større firma med femten-tyve mand, som det i perioder kunne være hårdt at skaffe tilstrækkeligt arbejde til. Så i 2004 stoppede jeg dér og startede mit eget lille firma.
Med mig fra Roskilde havde jeg imidlertid kontakten til en stor kreds af entreprenører, arkitekter og ingeniører, hvilket var med til at skubbe mig i gang. Videre havde jeg af min læremester fået indprentet god arbejdsmoral: Holde alle aftaler. Ringe, hvis man er forsinket. Holde kunden informeret om arbejdet. Udføre arbejdet på et højt niveau. Og er der noget, som ikke er i orden så lav det om med det samme!
Dette forsøger jeg at holde mig til. Og glade kunder lader deres tilfredshed gå videre til andre. Hvorfor omkring halvdelen af vores jobs kommer af sig selv. Opgaverne er typisk ombygninger, renoveringer og mindre nybyggeri. Mens jeg holder mig helt fra det store nybyggeri.
Det sker endda, at nogle kunder synes, vi informerer lige lovlig meget. For går noget ikke helt efter den oprindelige plan, så informerer vi. Ringer, lægger telefonbesked eller sender en sms. Jeg vil ikke ringes op derhjemme om aftenen og skældes ud af en kunde, som undrer sig over, at et arbejde trækker lidt ud. Nej, han skal forinden have at vide, at vi venter på blikkenslageren eller hvad der nu måtte være opstået.
Apropos information, så reklamerer vi meget tydeligt på bilerne og med et stort telefonnummer. Det virker. For eksempel er jeg blevet ringet op af en mand, der på motorvejen kørte bagefter én af vores biler, og han skulle bruge en murer.
Videre har vi tydeligt logo på arbejdstøjet. Kunden skal se, vi kommer fra det firma, han har en aftale med, siger Ib Larsen.
Ser positivt på fremtiden
- Jeg ser generelt positivt på fremtiden for murerfaget. Egentlig også positivt på udviklingen i 2010. Jeg tror, der kommer mere gang i byggeriet i år, mens 2009 var en svær periode. For eksempel udbetalte jeg slet ikke bonus til svendene sidste år. Indtjeningen var ikke til det. Mens jeg tidligere har udbetalt en bonus tre-fire gange årligt, alt efter hvordan den samlede indtjening i firmaet udviklede sig.
Og jeg skal igen have en lærling. Det giver så meget positivt. Naturligvis kan det være en tålmodig proces at få en ung mand skubbet i gang, men pludselig er der en forandring. Ja, det ender med en rigtig fin svendeprøve. Hvilket jeg også som censor på teknisk skole er meget glad for, slutter Ib Larsen.