Pas på ventilationen
Dårlig vedligeholdelse af ventilationsanlæg er værre end slet ikke at have ventilation
- Første skridt til en miljøforbedring er en nem adgang til filtre, så de kan skiftes let og hurtigt, siger
professor og centerleder Bjarne W. Olesen fra DTU Byg.
Han gør opmærksom på, at det er en god idé, at installatørerne hjælper kunderne til at få faste planer for, hvornår de skal tjekke filtrene allerede, når anlægget bliver installeret.
- Ventilationsanlæggenes filtre kan blive en forureningskilde, hvis de ikke bliver skiftet hyppigt nok. Er der derfor en sur lugt af støvede tæpper og gamle møbler på kontoret mandag morgen, så trænger ventilationsanlægget til at få skiftet filtre, siger Bjarne W. Olesen og tilføjer:
- Der sker en kemisk reaktion på filtrene i ventilationsanlæg, så ozon i luften reagerer med skidtet på filtrene. Det danner nye partikler, som skaber ubehag.
Danmarks Tekniske Universitets forsøg viser, at lugten af beskidte filtre opleves som værre end lugten af forurening, som ville komme ind uden filtrene.
- Folk får sjældent luftet nok ud. Aktiv ventilation sikrer, at luften udskiftes konstant, og at varmen genvindes og ikke bare ryger ud ad vinduet, forklarer Bjarne W. Olesen.
I undersøgelsen fra DTU er forskellige filtres evne til at fjerne de ubehagelige partikler fra luften blevet undersøgt. Et aktivt kulfilter kan absorbere partiklerne, men under alle omstændigheder gælder det om at skifte filtrene hyppigere, hvis man vil undgå dårligt indeklima. Det er ikke muligt at sætte en fast frekvens på, hvornår filtre skal skiftes, men som hovedregel er det mindst to gange om året, pointeres det i undersøgelsen.