Instruktion sikrer arbejdsmiljøet
To arbejdsmiljøsager viser, at instruktion af medarbejderne er vigtig - også juridisk
Grundig instruktion af medarbejderne er først og fremmest vigtigt, fordi det er den bedste vej til at sikre sig mod arbejdsulykker og nedslidning. Men skulle uheldet være ude, kan grundig instruktion være med til at sikre, at arbejdsgiveren bliver frifundet for at have overtrådt Arbejdsmiljøloven og bekendtgørelsen om arbejdets udførelse.
Det handler om, at man som arbejdsgiver skal kunne bevise, at man har planlagt og tilrettelagt arbejdet på en sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlig måde.
Dansk Byggeri har for nylig vundet to sager for medlemmer, der var anklaget for at overtræde arbejdsmiljøloven. De blev begge frifundet fordi det kunne bevises, at medarbejderne var grundigt instrueret i, hvordan arbejdet skulle udføres, så det var i overensstemmelse med sikkerhedsreglerne.
To frifindelser
I den ene sag blev der i dommen bl.a. lagt vægt på, at medarbejderne under retssagen havde forklaret, at de var blevet instrueret i sikkerhed ved arbejde i højden. Medarbejderne kunne forklare, hvor deres sikkerhedsudstyr befandt sig, og hvordan sikkerhedsudstyret skulle have været anvendt. At de ikke gjorde det, skyldtes en forglemmelse.
Der blev også lagt vægt på, at virksomhedsejeren aktivt havde deltaget i byggeriet og gjort hvad han kunne for at gøre sine medarbejdere opmærksomme på sikkerheden.
I den anden sag kunne det også bevises, at arbejdet var planlagt og tilrettelagt sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Og virksomheden blev frifundet for ikke at have sikret medarbejderne godt nok mod nedstyrtning.
Igen var begrundelsen fra retten, at virksomheden havde instrueret medarbejderen om de særlige sikkerhedsmæssige risici på arbejdspladsen. Retten lagde også til grund for sin frifindelse af virksomheden, at medarbejderen aktivt havde fravalgt at bruge det sikkerhedsudstyr, han havde fået udleveret.
tøtte