23948sdkhjf

Byg selv huset: Nu koster det 75.000 mere

Det er blevet dyrere at bygge sit hus selv. Både omkostninger til materialer og håndværkere stiger.
Drømmen om at købe en tom grund og selv bygge sit hus fra grunden er blevet noget mere kostbar at føre ud i livet.

Alene fra første til andet kvartal i år steg de samlede omkostninger for nybyggeri med 1,7 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Antager vi, at prisen for at opføre et nyt parcelhus - altså uden køb af grund - i dag er på to millioner kroner, så er det blevet omtrent 75.000 kroner dyrere for danskerne at opføre nyt parcelhus over det seneste år.

Det siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Det er både tømmeren, murstenene, VVS-arbejdet og mørtlen, der stiger i pris.

Arbejdsomkostningerne for nybyggeri steg med 1,1 procent, mens materialeomkostningerne steg med 2,0 procent.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er det sjette kvartal i træk med stigende vækst i byggeomkostningerne, og den samlede regning for at bygge nyt parcelhus stiger nu i højeste hastighed siden 1. kvartal 2008.

- Dengang stod den økonomiske dagsorden på frygt for overophedning - unægtelig en anden dagsorden end den krisestemning, der aktuelt fylder overskrifterne, siger seniorøkonomen.

I årets andet kvartal steg omkostningerne for nybyggeri med 3,9 procent i forhold til samme kvartal sidste år.

Materialeomkostningerne havde den største årlige stigning med 5,1 procent, mens arbejdsomkostningerne steg med 1,4 procent.

Fra første til andet kvartal steg byggeomkostningsindekset for enfamiliehuse med 1,6 procent. Materialeomkostningerne steg med 1,8 procent, mens arbejdsomkostningerne steg med 1,1 procent.

I samme periode steg de samlede byggeomkostninger for etageboliger med 2,1 procent. Materialeomkostningerne steg med 2,6 procent, mens arbejdsomkostningerne steg med 1,2 procent.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111