23948sdkhjf

Retsafgørelser af Ole Kjær

Erstatning for larmende varmerør

Sælgeren af en villa i Østjylland i 2007 med prædikaterne "gennemmoderniseret og i orden fra A til Z" er i landsretten blevet dømt til at betale køberen 170.000 kroner i erstatning for larmende varmerør, som betød en infernalsk larm lige så snart, der blev sat varme på rørene.

De 170.000 kroner skal dække udskiftning af varmerørene og genhusning under reparationen, men dertil kommer, at sælgeren også skal betale den uheldige køber 50.000 kroner til dækning af hans sagsomkostninger.

Køberen kontaktede flere VVS-installatører, men ingen af dem mente, at problemet kunne løses uden at brække gulvet op og isolere rørene fra det underliggende betondæk.

Og da det ville blive dyrt, valgte den nybagte husejer at lade tvisten gå i retten. I første omgang byretten i Randers, hvor sælgeren blev dømt til at betale 100.000 kroner, men det mente køberen ikke var nok.

Han appellerede derfor til Vestre Landsret, der nu har sat beløbet op til 158.000 kroner. De sidste 12.000 kroner op til de 170.000 kroner er øremærket til genhusning under den omfattende reparation.

Køberen af villaen og hans familie kan nu sove roligt om natten.

Tømrermester hæfter for underleverandør

Vejlsø-koncernens kollaps i 2008 har kostet mange "små" håndværksmestre dyrt, og for en tømrermester fra Himmerland har det betydet penge ud lommen ad to omgange.

Først kostede koncernens sammenbrud ham en million kroner, og efter en dom fra Vestre Landsret kan han nu skrive yderligere 100.000 kroner på tabskontoen.

Tømrermesteren havde til opgave at sætte lejligheder i stand ved fraflytninger i den landsdækkende udlejningsvirksomhed Vejlsø Koncernen.

Mesteren udførte selv tømrerarbejdet, men bestilte håndværkere ude fra til de fleste øvrige opgaver. Disse underleverandører sendte deres fakturaer til tømrermesteren, der fakturerede dem videre til Vejlsøkoncernen.

I 2007 fik Vejlsø økonomiske problemer, og i april 2008 ændrede virksomheden fremgangsmåde, så de enkelte håndværkere fakturerede direkte til Vejlsø.

I sommeren 2008 kollapsede koncernen så, og adskillige håndværksmestre mistede penge. Alene tømrermesteren fra Himmerland mistede én mio. kroner.

Et gulvbelægningsfirma fra Aalborg mistede også penge for de fakturaer, firmaet havde sendt direkte til Vejlsøkoncernen. Dog mente firmaet, at man ville have penge for de leverancer, firmaet havde sendt regninger for, inden afregningsmetoden blev ændret i april 2008. Og de regninger havde gulvlæggeren sendt til tømrermesteren, som stod som mellemled inden ændringen af afregningsmetoden i april 2008.

Blandt andet en regning på 98.000 kroner, som blev sendt til tømrermesteren. Og da tømrermesteren ikke havde taget forbehold for ikke at hæfte, hvis ikke Vejlsø svarede enhver sit, ja så mener dommerne i landsretten, at tømrermesteren er forpligtet til at dække gulvfirmaets tab ind.

Oven i skal tømrermesteren af med 35.000 kroner til dækning af gulvfirmaets sagsomkostninger.

Drev momspligtig virksomhed trods tvangsafmelding

En nordjysk murermester tog lige lidt for let på reglementet, da han drev selvstændig virksomhed i 2003 og 2004. Han havde nemlig i selskabsform drevet et registreringspligtigt entreprise- og byggefirma fra maj 2002 til oktober 2004, selv om selskabet var tvangsafmeldt og en senere registrering var blevet afslået.

Herved snød han statskassen for 299.000 kroner i moms, hvilket byretten i Hjørring først takserede til 40 dages betinget fængsel og en tillægsbøde på 299.000 kroner, som Vestre Landsret nu har stadfæstet med den lille ændring, at bøden er blevet rundet ned til 275.000 kroner.

Den 48-årige nordjyde forklarede blandt andet i landsretten, at han i den omhandlede periode førte et hektisk liv på grund af en skilsmisse og indgåelse af et nyt ægteskab. Han var stort set aldrig hjemme og overlod alt det med momsregistrering og regninger til en revisor.

I øvrigt gik der rigtig lang tid, før han via sin revisor hørte, at han ikke længere var momsregistreret. Derfor var han fortsat med at opkræve moms, simpelthen fordi, han ikke anede noget om, at firmaet var blevet tvangsafmeldt. Og da han endelig opdagede det, standsede han straks virksomheden og fik ansættelse som murersvend.

Både byretten- og landsretten finder det bevist, at nordjyden har drevet momspligtig virksomhed på trods af, at virksomheden var blevet tvangsafmeldt på grund af manglende indsendelse af regnskaber.

Og et efterfølgende forsøg på registrering blev afslået, fordi murermesteren ikke kunne stille den sikkerhed på 100.000 kroner, som Skat havde sat som betingelse for registrering.

Foruden nedrundingen af bøden har landsretten bestemt, at de 275.000 kroner kan forvandles til 60 dages fængsel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094