23948sdkhjf

Analytiker: Benzinpris rykker mod ny rekord

Prisen på brændstof skyder mod loftet, og 13 kroner for én liter almindelig benzin synes inden for rækkevidde.
Det bliver dyrere og dyrere at fylde tanken på personbilen, og vi nærmer os en historisk høj pris på benzin herhjemme.

Det vurderer råvareanalytiker Christin Tuxen fra Danske Bank.

- Vi er meget tæt på en rekord for gennemsnitlige benzinpriser i Danmark. Tilbage i juni måned var den oppe på omkring 12,70 kroner, og det niveau er vi meget tæt på nu, fortæller hun.

OK Benzin, som har 680 tankstationer i Danmark, har så sent som i dag forhøjet sine vejledende listepriser på benzin med 17 ører.

Dermed koster en liter blyfri 95 Oktan hos selskabet nu 12,72 kroner som udgangspunkt.

Det er dog den enkelte forhandler, som fastsætter den endelige pris, understreger OK, og derfor kan lokale forskelle mellem tankstationerne let forekomme.

Christin Tuxen vurderer, at gennemsnitsprisen på benzin ligger for højt, når man kigger på den almindelige krisestemning og bekymrende konjunkturer i den vestlige verden.

- Der er generelt en stemning af, at folk nedjusterer deres vækstrater lige nu. Det vil normalt betyde, at der er en mindre efterspørgsel efter olie, forklarer råvareanalytikeren.

- Men vi står i en situation, hvor vi har en høj oliepris, der ikke kan retfærdiggøres af udbud og efterspørgsel. Og med de fald på aktiemarkederne, som vi har set, burde olien være faldet betydeligt mere, tilføjer hun.

Faktisk bør priserne vække bekymring, lyder det.

- Brændstofpriserne kan i sig selv gøre det meget skrøbelige vækstbillede endnu mere skrøbeligt, advarer hun.

Christin Tuxen peger på, at det især er midlertidige og forbigående årsager, som har tvunget prisen i vejret. Det gælder for eksempel vejret på den vestlige halvkugle.

- Orkansæsonen er ved at komme i gang i USA, og derfor har producenter af råolie har været nødt til at lukke ned i stor stil, fortæller hun.

Hun forventer, at prisen vil falde igen inden længe.

- Vi vil se et tilbagefald i prisen inden for uger eller måneder, men mod årets slutning skal vi igen forberede os på prisstigninger, lyder det.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079