23948sdkhjf

Det er nu, der skal strammes op

Det er de færreste i byggebranchen, der ikke mener, at den første prioritering for en ny regering må være at skabe flere arbejdspladser, og i samme åndedrag nævnes behovet for at standse den udbredte misbrug af ulovlig arbejdskraft fra Østeuropa.

I sidste ende er det to sider af samme sag. Der er skønnet 15.000 østeuropæiske byggearbejdere i Danmark, og dermed har de oftest med unfair midler besat 15.000 arbejdspladser, der retteligt burde tilhøre danske byggearbejdere.

Det er rendyrket idioti, at den danske stat helt unødvendigt udbetaler cirka 3 milliarder kroner i understøttelse, men reelt er det tabte beløb for de offentlige kasser endnu større.

Når det så endda kommer frem, at der tilsyneladende er benyttet ulovlig litauisk arbejdskraft ved en opgave med gulvlægning i Statsministeriet, så må stille spørgsmålstegn ved, om der overhovedet i kontrolsystemet er en vilje til at overholde lovgivningen.

Desværre findes der både danske og udenlandske firmaer, der er hamrende ligeglade med at overholde reglerne. Risikoen for at blive taget med fingrene i kagekassen er minimal, og sker det endelig, er bødeniveauet latterligt lavt.

Samtidig med at byggefirmaer og staten tages i at anvende arbejdskraft, der ikke overholder de danske løn- og arbejdsforhold, tillader systemet sig at dømme en nordjysk murermester en bøde på 10.000 kroner for at have haft en vietnamesisk lærling ansat uden lovlig opholdstilladelse. Anklagemyndigheden havde forlangt 50.000 kroner. Den pågældende lærling har haft dansk skattekort og er henvist i praktik fra en erhvervsskole. Murermesteren har ikke haft en rimelig mulighed for at udvise mistænksomhed i forhold til pågældendes opholdstilladelse. Den kendelse er krænkende for både retsbevidstheden og retssikkerheden.

Det er på tide, at systemet sadler om. Der skal tilføres langt større ressourcer til kontrol af den østeuropæiske arbejdskraft, og så skal det være et krav, at virksomheder, der vil arbejde i Danmark, skal have papirerne i orden inden arbejdet påbegyndes, så der kan indføres en målrettet kontrol både ved grænsen og andre steder i landet.

Er papirerne ikke i orden, konfiskeres de pågældendes biler og værktøj som sikkerhed indtil eventuelle bøder, skatter og moms er betalt. Der skal altså skarp lud til skurvede hoveder. Fløjlshandskerne skal tages af. Ellers kan politikerne lige så godt sige det lige ud:

- Danmark skal ikke i fremtiden have en dansk byggebranche med danske byggearbejdere.

Læs endvidere side 4, 18, 19, 20 & 47
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079