23948sdkhjf

3F klager over hul i RUT

3F frustreret over manglende konsekvens i sag fra Statsministeriet og kræver lov-opstramning
Hverken Slots- og Ejendomsstyrelsen eller Arbejdstilsynet vil gøre yderligere i en sag fra Statsministeriet i, hvor 3F mener, at der både har været overtrædelse af RUT-lovgivning og brud på overenskomster i forbindelse med gulvlægningsarbejde i Statsministeriet.

Sagen frustrerer 3F, hvor faglig sekretær, Carsten Hansen, nu kræver opstramning fra politisk side.

Lang kæde

Sagen handler om gulvlægning i Statsministeriet, hvor Slots- og Ejendomsstyrelsen har hyret hovedentreprenøren Kjell Pedersen Entreprise A/S, som så har hyret P. Rasmussen og Sønner som underentreprenør. De har så hyret et firma kaldet A+H Gulvservice, som igen har hyret et firma kaldet TGS. Og sidste led i kæden var ifølge 3F to litauiske enkeltmandsfirmaer og en litauer ansat i et vikarbureau kaldet UAB Venantus. Som ifølge 3F ikke var tilmeldt i RUT, da 3F var der tirsdag den 13. september ved middagstid.

Ifølge 3F blev firmaet først tilmeldt RUT samme tirsdag aften.

- Vi ved at der er forgået brud på reglerne. Derfor er det da virkeligt absurd, at der ikke er nogen, der vil gøre noget. Sagen viser, at der er mangler i kontrolsystemet i forhold til RUT-lovgivningen, og det burde der strammes op på, siger faglig sekretær Carsten Hansen til Mester Tidende.

Styrelse tilfreds

Slots- og Ejendomsstyrelsen vil ikke foretage sig yderligere, da de har talt med underentreprenøren P. Rasmussen og Sønner og fået at vide, at det pågældende litauiske vikarbureau var RUT-registreret, som de skulle fra 13. til den 15. september, oplyser kommunikationschef i Slots- og Ejendomsstyrelsen, Jacob Holst Andersen, til Mester Tidende.

Arbejdstilsynet vil heller ikke foretage sig yderligere i sagen.

Efter Arbejdstilsynet fik 3F’s anmeldelse om manglende RUT-tilmelding fra et litauisk firma onsdag aften rykkede AT ifølge tilsynschef i Storkøbenhavn, Hasse Mortensen, ud torsdag formiddag.

Da de kom til statsministeriet torsdag middag fandt de dog ingen spor af bygge- og anlægsaktivitet og gulvlægning inde i statsministeriet. Og derfor kunne de heller ikke konstatere nogen ulovligheder.

- Vi undersøgte området grundigt og spurgte os frem. Og på spørgsmålet, om der var nogen bygge- og anlægsaktivitet i statsministeriet, fik vi svaret nej, og vi gik efterfølgende rundt om bygningen og fandt ingen spor af udenlandske firmaer, siger tilsynschef i Storkøbenhavn, Hasse Mortensen. Han afviser ikke, at der kan have været aktivitet tidligere på ugen, og firmaet så er forsvundet, men så er det ikke længere et anliggende for Arbejdstilsynet.

- Vores opgave og beføjelse er at undersøge aktuel aktivitet og RUT-registrering. Hvis der tidligere har arbejdet udenlandske firmaer, der ikke har registreret sig i RUT, som loven siger, kræver det en efterforskning, som vi ikke foretager, siger Hasse Mortensen til Mester Tidende.

Politiet ændrer intet

Det betyder så at sagen skal håndteres af politiet, men 3F tror dog ikke på, at det ændrer noget.

Nu kræver de, at der strammes op politisk.

Sagen viser, at der er brug for, at der fra politisk side bliver lavet en fælles kontrolenhed, der kan gå ind i disse sager og undersøge dem til bunds og få dem afsluttet, siger Carsten Hansen fra 3F.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093