23948sdkhjf

Byggeriet i fortsat overlevelseskamp

Det er blevet dyrere at bygge, og omkostninger til håndværkere og materialer stiger, ifølge Danmarks Statistik. DI Byggematerialer konstaterer, at ingen spinder guld i øjeblikket
Det netop offentliggjorte indeks for byggeomkostninger for 2, kvartal 2011, fra Danmarks Statistik (DS) fortæller, at det er blevet dyrere at bygge boliger.

Omkostninger til håndværkere og ikke mindst materialer er steget. Fra første til andet kvartal steg de samlede omkostninger for nybyggeri med 1,7 procent, mens materialeomkostningerne steg med to procent.

Byggematerialerne stod også for den største årlige stigning med 5,1 procent, sammenlignet med andet kvartal sidste år.

Ifølge Bjarke Fjeldsted, konsulent i DI Byggematerialer, er det kommet en smule bag på hans branchefællesskab.

Meget pressede

Det er derfor ikke DI Byggematerialer, der erklærer krisen afblæst:

- Når vi taler med vores medlemmer er det tydeligt, at de fortsat er pressede - også på prisen, og de har måttet tilpasse deres forretning til markedet. Det gælder både materialeomkostninger og lønninger, og mange ligger stadig ned, ingen scorer guld lige nu, siger han til Mester Tidende. Han understreger, at DI Byggematerialer fortsat arbejder på at få lettet byggelovgivningen, så byggematerialer får lettere ved at flyde på tværs af landegrænserne.

- Det er vigtigt, at man ikke stiller for mange særskilte danske krav, selv om der naturligvis er klimatiske forhold, miljøhensyn og byggetraditioner at tage hensyn til. Vi arbejder hen imod europæiske regler frem for nationale særregler.

Måske for meget i front

Bjarke Fjeldsted understreger, at med den øjeblikkelige krise, er det vigtigt at finde den rette balance:

- De danske regler er til for blandt andet at sikre sunde og sikre bygninger, men det hjælper ikke at ligge i førertrøjen hvis resten af feltet ikke kan se os. Man skal sikre sig sunde byggematerialer, men også tage hensyn til varernes frie bevægelighed, siger han.

- Det skal ikke være mål i sig selv med skrappe regler, for byggeriet er ekstremt reguleret i Danmark i forvejen. Der er mange krav, som er skilt ud i forhold til brand, energiforbrug, og fokus på byggeaffald og genanvendelse. De nødvendige krav bør gælde alle i EU, siger Bjarke Fjeldsted.

- Producenterne er pressede og de må tilpasse sig. Det forplanter sig så videre ud i hele byggebranchen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078