Både AT og SKAT forsvarer deres indsats
Aktion får ikke myndighederne til at opgradere kampen mod ulovlige udenlandske firmaer
Ifølge BAT-kartellet afslørede aktionen, at over halvdelen af de firmaer, der burde registreres i RUT, ikke var registeret 120 ud af 232.
Dette resultat så ikke ud til at ryste AT og SKAT, da de deltog i et aktions-pressemøde, hvor de sad i panel sammen med Dansk Byggeri og BAT-kartellet.
- Vi prioriterer dette område og vores RUT-forpligtelser meget højt. Dette område er vigtigt for os, sagde direktør i Arbejdstilsynet, Jens Jensen.
Han fortalte, at AT løbende tjekker samtlige de registreringer, der kommer i RUT, og samtidig kontrollerer tilsynet de udenlandske firmaer, som de møder på deres aktioner på byggepladser og på villaveje.
200 anmeldelser
Og ifølge Jens Jensen er status på deres indsats, at 1200 firmaer af de AT-undersøgte virksomheder var registreret i RUT, og 400 var ikke.
Og det har ført til 200 anmeldelser til politiet, som skal føre sagerne til doms eller frafalde dem. Jens Jensen vidste dog ikke, hvor mange firmaer, der reelt har fået en bøde. Fagforeninger mener, det er få.
I en tidligere artikel undersøgte Mester Tidende sagen og erfarede, at Københavns Politi kun havde udstedt en dom, da den lovpligtige RUT-registrering fra maj 2008 havde fungeret i næsten to et halvt år.
Jens Jensen understregede flere gange på pressemødet, at AT møder rigtig mange udenlandske firmaer, der har orden i tingene.
Og det samme gjorde repræsentanten fra SKAT, produktionsdirektør Steffen Normann Hansen. Også han sagde som AT, at de brugte rigtigt mange kræfter på dette område.
- 40 procent af alt sort arbejde i Danmark finder ifølge Rockwool Fondens vurdering inden for byggeri, så det er et område, der har stor bevågenhed, og det er ikke blevet nedprioriteret, sagde Steffen Normann Hansen. Hverken AT eller SKAT ønskede at udtale sig om BATs forslag om at samle indsatsen i en fælles kontrolenhed.
Ikke godt nok
Formand for BAT-kartellet, Peter Hougård Nielsen, brugte blandt andet pressemødet til at konkludere, at aktionen viste, at hverken AT eller SKAT gør det godt nok.
Også adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen var efter et par rosende ord kritisk.
- Det er somme tider svært for vores medlemsvirksomheder at forstå hvorfor formulering af rygepolitik og skriftlige APVer fylder så meget i ATs prioritering, når de samtidig oplever udenlandske firmaer, der tilsyneladende ikke overholder reglerne. Måske er der basis for en ændret prioritering, sagde Lars Storr-Hansen.
Danske Byggeri foreslog endvidere at både indførsel af administrative bøder på RUT-området i stil med det, AT bruger ved overtrædelser arbejdsmiljøreglerne på en række områder.