23948sdkhjf

Udenlandske arme-ben eksploderer

Hver fjerde virksomhed, der blev truffet på den store byggepladskontrol der fandt sted for nylig, bedømmes til at være en falsk selvstændig
Omkring hver fjerde af de udenlandske virksomheder, der opererer på danske byggepladser, er ikke reelle virksomheder. Det er en lønmodtager forsøgt klædt ud som selvstændig - en såkaldt arme-ben virksomhed.

Det er en af hovedkonklusionerne på byggefagforeningernes landsdækkende byggepladskontrol der fandt mandag den 5. september.

- Det er et alarmerende højt tal, at omkring hver fjerde virksomhed ikke er reel, men det er ikke overraskende. Det passer nogenlunde med vores egne oplevelser fra faglige sager, siger Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.

Han var tovholder på den store landsdækkende aktion - den største af sin slags nogensinde - med godt 1.000 tillidsfolk, der besøgte 735 byggepladser over hele landet.

- Vi har gennem det seneste år oplevet et stigende antal arme-ben-virksomheder, og derfor har vi netop været meget spændte på det øjebliksbillede, som en sådan aktion er udtryk for. Vi er desværre blevet bekræftet i, at omfanget er voldsomt. Der er reelt tale om lønmodtagere, der ikke bestemmer arbejdets tilrettelæggelse, ikke har egenledelse, ikke står for materialeindkøb og oftest får timeløn. De har intet med selvstændige at gøre og er en falsk konstruktion for at slippe billigere både med hensyn til løn og i forhold til samfundet, siger Palle Bisgaard.

Samme billede

Når han ikke er overrasket over omfanget skyldes det, at der er arme-ben-konstruktioner i omkring hver fjerde af de sager, 3F rejser på de såkaldte 48 timers møder, der blev en del af byggeoverenskomsterne i 2010.

- Her løses sagerne oftest med, at kontraktforholdet ophæves eller at de falske selvstændige ansættes direkte som Dansk Byggeris medlemsvirksomhed. Det vil sige, at man erkender, at konstruktionen har været falsk. Problemet er jo desværre, at vi kun opdager en lille del af forholdene, og at det kun er sager med medlemmer af Dansk Byggeri, vi kan løse på 48 timers møderne, siger Palle Bisgaard.

Derimod siger direktør Peter Stenholm, Dansk Byggeri, at det kommer bag på ham, at andelen af arme-ben er så stor.

- Vi ved dog ikke på baggrund af tallene, hvor stor en del, der arbejder for Dansk Byggeris medlemsvirksomheder, siger han.

Én kontrolmyndighed

Palle Bisgaard mener, at det alarmerende antal falske selvstændige underbygger BAT’s og 3F’s krav om, at der oprettes en fælles kontrolmyndighed med ekspertisen fra blandt andet Skat, Arbejdstilsynet, politiet og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

- Det er vigtigt at samle alle de relevante kompetencer, så man får et langt bedre samarbejde, mulighed for en helhedsvurdering og mulighed for hurtige afgørelser, så sager kan afgøres, mens det udenlandske firma er i landet.

BAT vil samtidig benytte resultaterne fra aktionsdagen til at kræve regelsættet skærpet - især omkring RUT-registrering. Ikke mindst kræves det, at den ny kontrolmyndighed undersøger, om virksomheder, der er tilmeldt RUT, rent faktisk driver virksomhed i hjemlandet.

- Hvis virksomheden ikke findes i hjemlandet men optræder som udstationeret i Danmark betyder det, at virksomheden reelt arbejder sort. Der bliver ikke afregnet skat til hverken Danmark eller hjemlandet. Det siger sig selv, at ingen dansk virksomhed eller dansk lønmodtager kan konkurrere imod sådan noget, siger Palle Bisgaard.

Også Peter Stenholm mener, at aktionens konklusion er, at kontrollen skal intensiveres.

- Ingen kan være interesseret i, at samfundet snydes eller hvis man laver konstruktioner med det formål at undgå at følge en overenskomst, siger han.

Halvdelen polakker

Den endelige opgørelse af aktionsdagens mange byggepladsbesøg viser, at 60 procent af udlændingene får mindre end 135 kroner i timen. Halvdelen ville dog ikke svare på spørgsmål om deres løn. Næsten hver tredje arbejder i overenskomstdækket virksomhed.

Tæt på halvdelen af de udenlandske bygningsarbejdere er polakker, en fjerdedel er fra Tyskland, mens den sidste fjerdedel deler sig ligeligt mellem litauere og andre statsborgere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.137