23948sdkhjf

Byggeriet udset til vækstdynamo

BoligJobplanen udvides med sølle 5.000 kroner, men dertil kommer en lang række andre positive initiativer for bygge- og anlægssektoren
Det bliver som så ofte før bygge- og anlægssektoren, der skal sparke gang i væksten i det danske samfund. Det fremgår af regeringens vækstplan, der indeholder en lang række initiativer, som skal sætte gang i netop bygge- og anlægsaktiviteter.

Regeringens vækstplan lyder på knap 11 milliarder kroner og omfatter blandt andet:

• Gang i boligmarkedet og det private forbrug (1,6 milliarder kroner)

• Flere private investeringer og boliginvesteringer (5,8 milliarder kroner)

• Fremrykning af offentlige investeringer (3,2 milliarder kroner)

• Styrket indsats mod ungdoms- og langtidsledighed (0,3 milliarder kroner)

Samtidig fremrykkes muligheden for tilbagebetaling af efterlønsbidraget skattefrit til 1. januar 2012.

Fuser af fradragsmodel

Desværre må det nok erkendes, at regeringen ikke brugte muligheden for at få BoligJobordningen til at slå igennem for alvor. Det blev kun til en udvidelse af det maksimale fradrag til 20.000 kroner pr. voksen i husstanden.

Samtidig, det er dog positivt, udvides ordningen til også at omfatte sommer- og fritidshuse samt kolonihaver.

På det almene boligområde bliver rammen til renovering af almene boliger ekstraordinært forhøjet med 5 milliarder kroner i årene 2011-2013, og af disse falder 2,5 milliarder kroner allerede i år.

Renoveringerne omfatter eksempelvis facade- og tagrenovering, bekæmpelse af fugtproblemer og sammenlægning af lejligheder. Energirenoveringer kan også støttes, så de lever op til bygningsreglementets krav.

Stjålet fra S-SF

Som taget direkte ud af S-SF planen indeholder regeringens forslag også fremrykning af offentlige investeringer for i alt 3,2 milliarder kroner.

Regeringen har valgt at pege på opgaver, der reelt kan fremrykkes og virke allerede i 2011 og 2012. Der er tale om kommunale investeringer i daginstitutioner og skoler samt konkrete vej- og jernbaneprojekter.

Blandt andet vil regeringen imødekomme samtlige af kommunernes ansøgninger om låneadgang, hvilket giver 256 projekter på skoleområdet, som retter sig mod cirka 140 konkrete skoler.

Dertil kommer renoveringer af skoler og daginstitutioner, herunder energirenoveringer og renoveringer som følge af slid, skimmelsvamp, PCB.

Bane og vej

En række planlagte statslige investeringer i vejprojekter samt kystbeskyttelse for i alt 1,6 milliarder kroner fremrykkes til 2012. Det gælder:

• Udvidelse af Holbæk-motorvejen mellem Fløng og Roskilde

• Motorvej/motortrafikvej fra Tuse N til Vig

• Anlæg af motorvej mellem Ølholm og Vejle og udbygning af motortrafikvejen mellem Riis og Ølholm til motorvej

• 2-sporet landevej vest om Slagelse

• Udvidelse af Den Østjyske Motorvej mellem Skærup og Vejle.

Dertil kommer 200 millioner kroner til øget vejvedligeholdelse med udskiftning af asfaltbelægninger.

Gang i boligmarkedet

Og så løftede statsministeren sløret for regeringens plan for at sætte gang i boligmarkedet, med en midlertidig suspendering af tinglysningsafgift, ejendomsværdiskat og grundskyld for ejerboliger, der skifter ejer frem til udgangen af 2012.

Det betyder i praksis, at omkostningerne ved at handle en ejendom til eksempelvis 2 millioner kroner ved årsskiftet 2011/12 i gennemsnit nedsættes med i alt 36.400 kroner.

For at undgå at skatterabatten fører til fiktive handler mellem eksempelvis ægtefæller for at spare ejendomsværdiskat og grundskyld, indføres der regler, som sikrer mod utilsigtet anvendelse af rabatten. Det kan eksempelvis være handler, hvor der ikke er sket fraflytning eller indflytning, eller hvor ejendommen er handlet tilbage efter kort tid.

Ægtefæller og samlevende holdes desuden ude af ordningen, så de ikke får skattelempelse ved hel eller delvis indbyrdes overdragelse af den bolig, hvor de bor sammen.

Flere praktikpladser

Sidst, men ikke mindst indeholder planen initiativer til at sikre flere praktikpladser til elever på erhvervsskolerne.

Regeringen vil forbedre skolepraktikken via forsøg med en ny klyngemodel, der vil betyde, at elever i skolepraktik får bedre muligheder for at komme ud i rigtige virksomheder efter en forud fastlagt plan, hvor skolen har ansvaret for elevens samlede uddannelse.

Med modellen skal de enkelte skoler stå for at oprette klynger af virksomheder, som vil bidrage med korterevarende praktikophold for skolepraktikelever. Dertil kommer uddannelsesklausuler ved indgåelse af store kontrakter i forbindelse med flerårige, større offentlige anlægsprojekter.

Statsministeren understregede dog, at der vil blive taget hensyn til, om mindre virksomheder har mulighed for at oprette praktikplader eller allerede har gjort det i rimeligt omfang. Regeringen vil desuden oprette yderligere 1.000 ekstra skolepraktikpladser i 2011.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062