23948sdkhjf

Regeringen vil gøre grønne biler billigere

Energirigtige biler skal være billigere, mens benzinslugere skal koste mere. Det fremgår af regeringsgrundlag.
Det skal gøres billigere at køre i en bil, som triller langt på literen, mens benzinslugere skal koste mere.

Det bliver et af midlerne, som skal nedbringe Danmarks CO2-udslip med 40 procent i 2020, set i forhold til 1990. Tiltaget vil indgå i det ny regeringsgrundlag, erfarer Politiken søndag.

VK-regeringen havde til sammenligning som mål at begrænse udslippet af drivhusgasser med 30 procent i 2020.

For at nå målet på 40 procents reduktion skal CO2-udledningen fra de såkaldte ikke-kvotebelagte sektorer begrænses - dem, som i daglig tale kaldes "biler, bønder og boliger".

Af regeringsgrundlaget vil det fremgå, at der i løbet af 2012 laves en klimaplan med klare målsætninger for, præcis hvor meget udslippet skal sænkes.

SF præsenterede på valgkampens sidste dag et udspil til en ny regerings klimapolitik. Flere af initiativerne kommer ifølge Politiken med i regeringsgrundlaget fra S, SF og R.

Ud over omlægning af registreringsafgiften i grønnere retning skal der indføres en kilometerbaseret lastbilafgift.

Derudover skal der - som det blev diskuteret indgående i valgkampen - indføres betalingsring rundt om København, og flypassagerafgiften skal sættes i vejret.

Transportområdet er afgørende for at knække CO2-kurven, men det er hidtil mislykkedes at få trafikkens udledning af drivhusgasser ned.

Ingen af de kommende regeringspartier ønsker at udtale sig om klimamålsætningerne, før grundlaget er på plads. Men målsætningen er vigtig, siger Martin Lidegaard, formand for den grønne tænketank Concito, der med sin radikale baggrund nævnes som mulig klimaminister.

- Vi tror på, at den målsætning kan nås. Dels fordi SF, S og R er positivt stemt. Dels fordi Danmark allerede er godt på vej til at nå den målsætning, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079