Forberedelse i god tid
Vinteren har det med at komme bag på byggebranchen, og særligt de seneste to års hårde vintre gjorde ondt
Mange års erfaring får Bent Kofoed til at opfordre branchen til at være på forkant med vinteren og træffe de nødvendige vejrligsforanstaltninger inden det er for sent.
Han peger på, at det er alment kendt, at byggebranchen først opdager, at det er blevet vinter, når murerarbejdsmanden står med en frosset vandslange og en håndfuld svende, som ikke kan komme i gang med at lave noget.
Et af de råd, som Vinterkonsulenterne altid har prædiket, er at holde mindst et vintermøde i god tid, 4 - 6 uger, før vinteren begynder. Men hvornår gør den det, og hvad er idéen med et vintermøde?
Officiel vinterdag
- Vinteren begynder ifølge Vinterbekendtgørelsen 1. november. Det betyder, at man allerede i september bør holde et vintermøde, fortæller Bent Kofoed og uddyber:
- På vintermødet gør man status på byggeprojektet og ser fremad hvor er vi nu og hvilke opgaver forventer vi skal løses i de kommende måneder, hvor vintervejret kan drille? Hvilke vejrligsrisici kan forekomme og hvad gør vi så ved det. Det er en udfordring ved byggeprojekter, at de fleste er planlagt lang tid i forvejen.
- Man har lavet en tidsplan, på et tidspunkt, hvor ingen kan vide noget om, hvordan vejret vil blive under byggeriet. Samtidig er det ikke altid at planen holder og det bliver man nødt til at forholde sig til. På vintermødet har man muligheden for at se, hvor man er i projektplanen i forhold til vinteren, og så kan man i fællesskab alle entreprenører og bygherrens rådgivere - sige "nu er vi her fra nu af og frem kan vi forvente vinter", og træffe de nødvendige foranstaltninger, forklarer vinterkonsulenten.
Hurtig afgørelse
Bent Kofoed har været vinterkonsulent i 8 år. Gennem sin tid har han oplevet lidt af hvert, og særligt de seneste 2 vintre har været "slemme".
Telefonen har glødet hver dag vinteren igennem, med opkald fra folk som har fået problemer. Og Bent Kofoed kan hjælpe parterne med at finde løsninger på de fleste problemer, både praktiske, økonomiske og aftalemæssige.
- De fleste bygge- og anlægsfolk og brancheorganisationerne på området anerkender Vinterkonsulenterne til at rådgive og vejlede og afgøre tvister på Vinterbekendtgørelsens område. Vinterkonsulenterne forsøger at løse eller afgøre uoverensstemmelserne her og nu inden de bliver en sag for advokaterne. Dette sparer både tid og penge for parterne, siger Bent Kofoed og tilføjer, at hvis man er utilfreds med afgørelsen, så er der ikke noget der efterfølgende forhindrer, at man tager sagen til "retten" i stedet.jfr
LINK: Bag Vinterkonsulentordningen står Kooperationen, BAT-Kartellet, Dansk Byggeri. Foreningen af rådgivende Ingeniører, Danske Arkitektvirksomheder, Konstruktørforeningen i Danmark, Erhvervs- og byggestyrelsen og Bygherreforeningen. Ordningen har til huse på Teknologisk Institut i Taastrup og de første 10 minutters telefonkonsultation er gratis, og telefonen er åben for alle. Yderligere info på hjemmesiden www.vinterkonsulenterne.dk