23948sdkhjf

Færre vil være bygningshåndværker

Stort fald i antallet af praktikpladssøgende dækker over, at der er færre, der vil uddanne sig inden for byggeriet
Færre har lyst til at tage en af byggeriets håndværksuddannelser.

Det er den kedelige nyhed, der gemmer sig bag en tilsyneladende ellers positiv udvikling i antallet af unge i byggeriet uden praktikplads.

I alt 1.541 unge står netop nu og mangler en praktikplads i en bygge- og anlægsvirksomhed. Det er et fald på 377 eller næsten 20 procent i forhold til august 2010, hvor der stod hele 1.918 unge i byggeriets praktikpladskø.

Det modsvares imidlertid på ingen måde i antallet af indgåede aftaler om praktikpladser. I august i år er der indgået 571 aftaler mod 510 i samme måned sidste år. Tallene fremgår af Undervisningsministeriets netop offentliggjorte praktikpladsstatistik.

- Det er et tegn på, at de unge stemmer med fødderne og vælger byggeriet fra, når de kan se, at det er svært at få en praktikplads. Det er vel egentlig ganske naturligt, at færre søger mod byggeriet og erhvervsuddannelserne i det hele taget i øjeblikket, konkluderer Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Hun oplyser, at færre begyndte på grundforløbet i vinter i forhold til sidste år, og at det har gentaget sig i august i år i forhold til august sidste år.

- Det er nedgangen fra vinterens optag på grundforløbet, vi nu kan se afspejlet i tallene med hensyn til praktikpladssituation.

De unge vælger i stedet gymnasiet, men tallene kan da også afspejle, at der er enkelte, der har forladt praktikpladskøen og er gået andre veje og er i gang med en anden uddannelse eller har fået arbejde, siger Louise Pihl.

Fremgang for murerne

Som nævnt er der en stigning i antallet af indgåede uddannelsesaftaler i byggeriet fra 510 i august i fjor til 571 i august i år - eller hvad der svarer til knap 12 procent. Der er imidlertid et pænt stykke op til de hele 750 aftaler, der blev indgået i august i 2007, inden krisen satte ind og satte byggebranchen ned i tempo.

I alt er der i år indtil udgangen af august i år indgået 3.434 praktikpladsaftaler mellem lærlinge og virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Det tilsvarende tal i fjor var 3.279. Fremgangen er på knap fem procent. Den mest positive udvikling tegner murerfaget sig for med en fremgang på knap 20 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Det er fortsat tømrerne, der fylder mest i praktikpladskøen.

544 tømrerlærlinge står uden en aftale om at komme videre med uddannelsen. Det er dog et stort fald i forhold til de 720 uden praktikplads på samme tidspunkt sidste år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078