23948sdkhjf

Mere sort arbejde over grænserne

Byggeriet ramt af unfair konkurrence fra udenlandske firmaer, der skattesnyder både Danmark og deres eget land. RUT-register afslører det ikke
Mange udenlandske firmaer har fundet en fed fidus i at arbejde i Danmark under udstationeringsreglerne, selvom de reelt ikke eksisterer i deres hjemlande.

Disse såkaldte postkassefirmaer betaler hverken skat i Danmark eller i deres hjemlande, og det betyder, at de kan udføre opgaver til en meget lavere pris end de danske momsregistrerede byggefirmaer.

Ifølge byggebranchen kan hverken RUT-registeret eller andre danske myndighedstiltag stoppe det her, men det skal op i EU-regi i form af eksempelvis et register over samtlige udstationerede firmaer i Europa.

Stort pres

Der er undersøgelser på området, men problemet fylder meget i de danske byggefirmaers hverdag, lyder det blandt andet fra Håndværksrådet.

- Vores medlemmer er under stort pres fra den type udstationerede firmaer, der kan udføre opgaver meget billigere, da de hverken betaler skat her eller i deres eget land. De arbejder som udstationerede firmaer i Danmark og skal derfor ikke betale her, men i deres eget land. Men reelt arbejder mange af dem udelukkende i Danmark, og så må de ikke arbejde under udstationeringsreglerne, som de gør. I stedet burde de være i CVR-registret i Danmark og betale skat og moms her ligesom alle de danske firmaer, siger jurist og chefkonsulent i Håndværksrådet, Morten Frihagen.

Byggefagforeningerne i Danmark har den samme oplevelse, og både 3F og hedengangne TIB har endda på egen hånd forgæves forsøgt at opspore mange udstationerede firmaer i Polen også i andre lande i forbindelse med faglige sager og opkrævning af idømt bod.

Og det har været en meget vanskelig og dyr opgave, hvor fagforeningen enten ikke har fundet frem til firmaer eller har fundet en adresse, men ellers ikke ret meget andet spor af firmaerne - deraf navnet postkassefirmaer.

- Der er både virksomheder, der overhovedet ikke eksisterer i deres hjemlande, som de påstår. Så er der firmaer, der er registreret i deres hjemland, men reelt ikke arbejder der. Der er også firmaer, der arbejder i hjemlandet, men ikke lever op til kravene om, hvor stor andel af deres aktivitet, der skal ligge i hjemlandet, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i BAT-kartellet.

Ifølge BAT siger EU’s udstationeringsdirektiv, at et firma skal arbejde mindst 50 procent i deres hjemland, før det må udstationere ansatte.

RUT løser intet

Det såkaldte RUT-register (Registrering af Udenlandske Tjenesteydere), der skulle stoppe svindel med udenlandske firmaer, kan ikke løse dette problem, mener både Håndværksrådet og BAT-kartellet.

De siger, at der ingen tjek er af, om de RUT-registrerede eksisterer som aktive selvstændige i deres hjemlande.

- Vi har for nyligt udført en stikprøve på 15 tilfældige firmaer i RUT-registeret, og tre af dem eksisterede overhovedet ikke i deres hjemland, og resten er der ingen, der ved hvor meget, de reelt arbejder. Så RUT gør ingen forskel her, siger Gunde Odgaard.

Han mener, at problemet er massivt, og at det undergraver konkurrenceevnen i den danske byggebranche. Men svindlen går ikke kun ud over Danmark. Det går også ud over de lande, firmaer og deres ansatte kommer fra, lyder det fra Håndværksrådet.

- De udenlandske firmaer, der ikke lever op til kravene om at være reelt udstationerede, snyder jo ikke kun Danmark, men de snyder jo også deres hjemlande, der ikke får deres retmæssige skatteindtægter. Derfor skal der et EU-tiltag på dette område, siger Morten Frihagen fra Håndværksrådet.

Op i EU-regi

BAT-kartellet er enig i det ræsonnement. Begge parter mener, at svindel med udstationeringsreglerne skal behandles på et internationalt niveau i EU-regi.

- Den slags sort arbejde over grænserne kræver en fælles europæisk indsats, og derfor må der sættes ind fra centralt side. Der kunne blandt andet oprettes en europæisk udgave af RUT, hvor alle udstationerede firmaer i EU skal registreres. På den måde kunne alle lande holde øje med deres firmaer, så de lever op til udstationeringsreglerne i Europa, siger Morten Frihagen.

Håndværksrådet foreslår, at den danske skatteminister tager det op i EU blandt andet i forbindelse med Danmarks overtagelse af EU-formandskabet i det første halve år af 2012.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073