Ulovlig arbejdskraft: Danskerne vil anmelde
Hver anden vil anmelde brug af for billige udlændinge i byggeri, men få ved, hvor de skal anmelde det, og endnu færre kender RUT
Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Byggeri har gennemført ved interview med 1.000 danskere.
Undersøgelsen viser i det hele taget en udbredt modstand mod at hyre underbetalte udlændinge til bygge- og anlægsopgaver.
Men samtidig afslører undersøgelsen også en udbredt uvidenhed omkring emnet eksempelvis at private er forpligtet til at tjekke at de udenlandske firmaer, de hyrer, er tilmeldt RUT-registret. Og at det kan koste bestilleren også den private - en bøde på op til 10.000 kroner, hvis firmaer ikke er tilmeldt RUT.
Ifølge undersøgelsen er det et fåtal. Der overhovedet kender RUT-registret. Kun hver 10. havde hørt om det før.
Opbakning
Hos Dansk Byggeri glæder direktør Lars Storr-Hansen sig over, at der tilsyneladende er opbakning blandt danskerne omkring, at det er moralsk forkert at hyre udlændinge, hvis forholdene ikke lever op til reglerne.
Men han havde dog gerne set, at anmeldelysten var større end 47 procent.
- Hvis vi skal gøre noget ved denne form for unfair konkurrence, som i voldsom grad rammer de firmaer, der lever op til reglerne omkring skat og arbejdsmiljø, skal flest mulige borgere helst reagere, når de møder disse firmaer, siger Lars Storr-Hansen.
Kun 16 procent vil i øvrigt reagere, hvis de kun har mistanke om, at der foregår ulovligheder.
Undersøgelsen afslører dog store huller i danskernes viden om ulovligt arbejde. Blandt andet er der mange, der ikke aner, hvor de skal anmelde ulovligt arbejde.
43 procent af danskerne ved ikke, hvor de skal henvende sig med mistanke eller viden om ulovlig udenlandsk arbejdskraft.
28 procent mener, at man skal kontakte SKAT, mens 17 procent svarer Arbejdstilsynet som er det korrekte svar.
Og så er der endelig det meget omtalte RUT-register, der har fået enorm opmærksomhed i byggebranchen, og hvor der fra 1. januar 2011 er blevet strammet op med flere krav til blandt andet hvervgiver.
Altså at også den private bestiller risikerer bøder, hvis vedkommende ikke sørger for at udlændinge er tilmeldt.
Rystende
Under 10 procent har nogen sinde hørt om RUT, og det ryster Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri.
- Efter den massive omtale, RUT-registret har fået med opstramningen i lovgivningen, og efter offentlige kampagner, er det et uhyre lille antal, som kender registret. Det er ikke godt, og det bør få myndigheder til tage det til sig og sætte endnu mere fokus på at øge kendskabet til registeret, siger Lars Storr-Hansen til Mester Tidende.