Arbejdsulykker i mindre firmaer: Langt fra alt kommer frem i lyset
Mange små virksomheder i byggebranchen har en stor udfordring på arbejdsmiljøområdet. Der er store forskelle på anmeldehyppigheden, og indtjeningskrav får mindre firmaer til at nedprioritere arbejdsmiljøet
Underrapportering af uheld på arbejdspladserne er udbredt, ifølge flere af de kilder Mester Tidende har talt med.
Officielt er der 50.000 arbejdsulykker i Danmark om året, men det reelle tal kan nærme sig 100.000. Og det skyldes blandt andet de mange enkeltmandsvirksomheder eller små virksomheder med meget få ansatte, som der bliver flere af.
- Der kan være flere forklaringer på, at uheld ikke anmeldes. Virksomheden har måske ikke ordentlige systemer til registrering. Eller man ønsker som leder ikke at det kommer ud. Eller det kan skyldes den ansatte selv, hvis der findes en Tarzan-kultur i virksomheden, siger Louise Møller, cand.scient.adm og ph.d.-forsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik. Hasse Mortensen, som er tilsynschef i Arbejdstilsynet (AT) i Storkøbenhavn, ser i sit daglige arbejde stor forskel på anmeldehyppighed i forskellige brancher.
- Der er virksomheder, der har lettere ved det, nemlig de virksomheder, som har et professionelt ledelsessystem og er velorganiserede. Men ud fra min daglige praksis kan jeg godt genkende billedet af de mindre virksomheder, der ikke er så gode til at anmelde.
Flere små kommer til
Den iagttagelse bakkes op af Kurt Fl. Sørensen, forhenværende formand for Træsektionen i Dansk Byggeri og indehaver af KFS Boligbyg A/S, hvis hovedproduktion er enfamiliehuse og boligbyggeri.
- Fra mit eget firma kan jeg ikke genkende historien om underrapportering. Hvis en tømrersvend rammer tommelfingeren, bliver det meldt. selv om det i vores verden ikke er noget, vi regner for noget særligt. Mig bekendt er der ikke en undergrænse og selv de mindste ting bliver anmeldt.
- Nu kommer jeg fra den organiserede del af byggebranchen, hvor man finder fornuftige løsninger, men det er jo kun en del af branchen og det er vist desværre en mindre og mindre del.
Enkeltmandsvirksomheder, som der bliver flere af, er ikke gearet til rapportering af mindre alvorlige ulykker, siger Kurt Fl. Sørensen.
Ikke ond vilje
Han siger om branchen generelt, at tendensen til flere små firmaer synes at stige.
Og hvor man ikke er organiseret har man ikke redskaber til håndtering af arbejdsulykker. I de såkaldte arme-ben virksomheder har man hverken en særlig håndtering eller kultur for at anmelde uheld.
- Det er ikke nødvendigvis ond vilje, men sikkerhed er i dag et helt specialområde, og i en presset hverdag bliver fokus lagt på arbejdet.
- Vi laver for eksempel godkendte faldsikringer for lofter. Men det er ikke halvdelen af det, der bliver lavet, som er godkendt. Vi er oppe imod unfair konkurrence. Dermed ikke være sagt at der ikke er noget i reglerne, som jeg mener er tåbeligt, men det er vigtigt at understrege virkeligheden:
- Ingen er ligeglade med om folk falder ned, men hvis der ligger 10.000 kroner til forskel på den ene eller anden konstruktion, så vælger man den billige, selv om den ikke er i orden set ud fra synspunktet med arbejdsmiljøsikring, siger Kurt Fl. Sørensen, og tilføjer:
- Fokus i denne branche er økonomi og det sker i højere og højere grad. Derfor bliver der nok også flere steder set stort på sikkerheden.
Vigtig forsikring
Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, kan til gengæld ikke genkende billedet af en slap og ligeglad holdning til sikkerhed:
- Folk er blevet bedre til at huske at anmelde selv mindre uheld. Jeg hører også fra forskerne, at der fortsat er problemer, men jeg oplever en stor omsorg for medarbejderne og vi har mange opringninger fra vores medlemmer, der spørger hvordan de skal forholde sig, når deres medarbejdere er blevet ramt af en arbejdsskade.
- Jeg oplever også en større forståelse for at få anmeldt ulykken med det samme, for at få forsikringsselskaber med på banen og få selv nærved-hændelser med, så uheld kan forebygges, siger hun til Mester Tidende.
- Jeg kan desuden se, at virksomheder der arbejder systematisk med sikkerhed, oplever forbedringer hele vejen rundt, i arbejdsglæde, i systematik, i arbejdsmiljø, i bevidsthed om hvordan man undgår alvorlige skader og ondt i ryggen, og så videre. Så hvis virksomheden har fokus på sikkerhed, sætter det en god spiral i gang, siger hun.
Michael Lund, nuværende formand for Træsektionen i Dansk Byggeri kan ikke genkende billedet med underrapportering.
- Alle skader der giver en sygedag eller mere bliver rapporteret. Men vi er jo en broget skare og halvdelen af vores 2900 medlemmer i Træsektionen er enkeltmandsvirksomheder. Så tilbage står spørgsmålet om, hvad der er reelle skader og om hvorvidt folk kommer humpende på arbejde næste dag. De skader bliver jo ikke anmeldt, selv om de måske nok burde, siger han.