Arbejdsmiljøtjeneste får yderligere tre år
Positive tilbagemeldinger fra byggevirksomhederne betyder, at den mobile arbejdsmiljøtjeneste Byggeriets Arbejdsmiljøbus kører videre til i hvert fald udgangen af 2014 og måske også derefter
- Vi har i de tre første år opnået overraskende positive resultater og har ved besøg direkte på byggepladserne hjulpet virksomheder og medarbejdere med at skabe løsninger, der ikke mindst forebygger nedslidning og ulykker, siger Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F.
Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, er enig:
- Vi har fået løftet arbejdsmiljøet ud på pladserne, og især små virksomheder er blevet opmærksomme på redskaber og tekniske hjælpemidler, der kan lette hverdagen og fremme arbejdsmiljøet, siger hun.
Byggeriets Arbejdsmiljøbus så dagens lys i efteråret 2008 som led i overenskomstaftaler mellem de førende organisationer inden for bygge- og anlægsområdet. Indsatsen finansieres af en særlig pulje i Byggeriets Udviklingsfond.
Konkrete forbedringer
Et eksternt firma har gennemført en evaluering af den hidtidige indsats ved at spørge firmaer, der har haft besøg af konsulenterne, om deres oplevelse og udbytte af besøgene.
- Så vi bygger forlængelsen på baggrund af konkret viden om, at virksomhederne ved hjælp af arbejdsmiljøbussen har opnået forbedringer i det daglige arbejde. En række virksomheder bliver på baggrund af besøgene selvhjulpne på arbejdsmiljøet, siger Mette Møller Nielsen.
Peter Hougård Nielsen noterer, at arbejdsmiljøbussens styrke er, at der er tale om et uvildigt partsforetagende.
- De otte konsulenter kommer ikke som politi eller arbejdstilsyn, men møder virksomheder og medarbejdere med en positiv tilgang for at skabe løsninger og ikke for at udstede bøder. Vores tilbagemeldinger er alene positive og står i skærende kontrast til Arbejdstilsynets oplevelser ved de tilbagevendende byggepladsaktioner. Vi vil derfor i det fremadrettede arbejde have endnu mere fokus på ulykker, siger han.
Permanent ansvar
Peter Hougård Nielsen betragter forlængelsen af Byggeriets Arbejdsmiljøbus med tre år som et første skridt til at gøre organisationen permanent.
- Der er mange penge at spare ved at have et godt arbejdsmiljø. Personligt mener jeg, at parterne er nødt til at tage ansvar for arbejdsmiljøet og alt tyder på, at vi har fundet en konstruktion som virker og hvor vi får meget for relativt få penge, siger formanden for Byggegruppen i 3F.
Det er ikke kun de små virksomheder, der benytter den mobile konsulenttjeneste. En række store og mellemstore virksomheder med egen arbejdsmiljøorganisation har også i et vist omfang trukket på konsulenterne og deres erfaringer.
Byggeriets Arbejdsmiljøbus yder en bredviftet rådgivning til virksomheder og medarbejdere om blandt andet arbejdsmiljøsamarbejde, sikkerhedsorganisation og arbejdspladsvurdering. Ved besøg på byggepladser gives der især vejledning om arbejdsmetoder, brug af tekniske hjælpemidler, sikkerhedsforanstaltninger og personlige værnemidler, vinterforanstaltninger og konkrete arbejdsmiljøforhold.