23948sdkhjf

Verdens bedste håndværkere

Det har længe været taget nærmest som en kendsgerning, at de danske erhvervsuddannelser er blandt de bedste i verden. Men siden 1999 har unge danske håndværkere deltaget i "verdensmesterskaberne", World Skills, uden den helt store succes.

@LEDER:Først i år skete det endelig, at danskere vandt guldmedaljer. Årsagen til den manglende succes kan måske skyldes den danske trang til middelmådighed, hvor man ikke ville dyrke eliten blandt unge håndværkere.

Janteloven har sandsynligvis hersket på mange erhvervsuddannelser, og derfor har man ikke i tilstrækkelig grad satset på de "udvalgte", dem med et særligt talent. Men de senere år har piben fået en anden lyd. Nu skal der kæmpes om de unge for at få dem til at erkende, at ikke alle nødvendigvis skal have en studentereksamen. I den kamp kan enerne, ligesom i idrættens verden, blive de forbilleder, som bredden gerne vil leve op til. Derfor er det da også opmuntrende, at de danske deltagere i årets Skills nærmest har været i træningslejr i bestræbelserne på at optimere deres kunnen.

Derfor er guldmedaljerne ikke bare et fortjent klap på skulderen til vinderne, men også til den del af den danske byggesektor, der fortsat sætter kvaliteten i højsædet. Og netop derfor skal der fra Mester Tidende lyde et stort til lykke til de nye verdensmestre - maler Jesper G. Nielsen og murer Michael Munksgaard Andersen.

Byggeriets organisationer bør straks sende de to unge mennesker på en turné til både folkeskoler og andre uddannelsesinstitutioner, så det bliver tydeligt, at erhvervsskolerne er en uddannelsesmulighed med stort potentiale for dem, der vil og kan.

Og så kan den nye minister for børn og unge, Christine Antorini, godt "kvinde sig op" til at sende en hilsen og et til lykke til de to guldmedaljevindere.

Guldmedaljevindere skal såmænd nok klare sig. Med deres store viden og dygtige håndværk, vil virksomhederne sandsynligvis stå i kø for at ansætte dem, da de er mere end parate til at bidrage positivt til bundlinien med kvalitetsarbejde.

Spørgsmålet er, hvad der skal ske med de tusinder af andre unge, både udlærte og lærlinge, der mangler job og praktikpladser. De kan kun se fremtiden i møde, hvis politikerne tager sig sammen og sikrer tilstrækkeligt med byggeopgaver. Og så er det samtidig vigtigt at sikre, at det er danske byggearbejdere, der udfører opgaverne.

Det vil være helt til grin, hvis hele indsatsen for at skabe vækst i Danmark ender i polske og andre østeuropæiske lommer, fordi de kan dumpe lønningerne langt under dansk niveau.

Læse endvidere side 22 & 23
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08