23948sdkhjf

Afmatning rammer installatører

Installationsbranchen har fortsat svært ved at tjene penge, viser ny brancheundersøgelse
Den generelle afmatning i byggeriet gør det svært for el- og vvs-installatørerne at tjene penge.

Mere end hver tredje virksomhed i branchen satte således penge til i 2010, og generelt er indtjeningen på et lavt niveau, viser en ny brancheanalyse, der er udarbejdet af revisionsvirksomheden Deloitte i samarbejde med Tekniq.

Analysen bygger på regnskabstal fra 1.600 virksomheder, og selv om det udefra tegner dystert, og det er et svært marked, er der også installatører, som har en fornuftig forretning, understreger Deloittes brancheekspert, Bo Odgaard.

- Den generelle nedadgående tendens fra sidste år fortsætter. Da krisen ramte i 2008, var der en del længerevarende projekter, som strakte sig ind i 2009. Derfor er 2010-regnskaberne første år, hvor de dårlige konjunkturer slår fuldt igennem. Det kan ses på de virksomheder, der er mest eksponeret mod entreprisemarkedet – nemlig de helt store installatørvirksomheder. De har klaret sig dårligere end de små virksomheder. Men man skal huske, at gennemsnitstallene dækker over store forskelle, siger Bo Odgaard.

Skarpe på nicher

Godt fire ud af 10 virksomheder i branchen har et afkast af den investerede kapital på over 10 procent, hvilket er et tilfredsstillende niveau.

Bo Odgaard peger på en række fællestræk blandt de virksomheder, som klarer sig bedst.

De har stor indsigt i egen virksomhed og ved, hvor virksomheden tjener penge. De er gode til projektstyring og formår at tilpasse medarbejderstyrke og kapacitetsomkostninger til den aktuelle ordresituation. Samtidig er deres pengebindinger på et acceptabelt niveau.

– Ofte er de veldrevne virksomheder også skarpere på at finde nicher, hvor de har klare spidskompetencer. Hvis du kan gøre det målrettet og får prissat dine ydelser rigtigt, ser det fornuftigt ud. Vi har tidligere peget på, at for mange installatører sælger sig for billigt. Det er teknikere med forholdsvis lange uddannelser, og det er oplagt, at timeprisen bør ligge højere end gennemsnitsprisen på en håndværkertime, siger Bo Odgaard.

Efterlyser investeringer

Tekniq nikker genkendende til resultaterne af analysen, og adm. direktør Niels Jørgen Hansen finder det bekymrende, at hver tredje virksomhed sætter penge til.

- Med de markedsmæssige udfordringer er det sidste, installationsbranchen har brug for nye udgifter. Derfor vil vi blandt andet på det kraftigste opfordre den nye regering til at være meget varsom med at indføre nye omkostninger for virksomhederne. Og det uanset om vi taler om en forøgelse af arbejdsgiverbetalingen på voksen- og efteruddannelsesområdet, affaldsafgifter eller betalingsring rundt om Indre By i København, pointerer Niels Jørgen Hansen.

Han efterlyser samtidig flere offentlige investeringer, som både vil have kortsigtede og langsigtede effekter. Specielt med henblik på energirenoveringer, som både sikrer høj bygningskvalitet her og nu og et lavere energiforbrug på længere sigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079