23948sdkhjf

Helt enkelt: Mere arbejde giver flere lærepladser

Pisk eller gulerod. Begge dele bliver brugt for at få erhvervslivet til at tage flere unge ind i uddannelsesaftaler, lærepladser, men selv gulerødder i form af bonus-ordninger har ikke fået skudt antallet af lærepladser i vejret
Nu vil den ny regering skabe flere lærepladser med sociale klausuler i offentlige udbud, og det kræver et par gode råd med på vejen, mener Danske Malermestre:

– Vores medlemmer er blandt de virksomheder, der i forvejen løfter uddannelsesansvaret, og det allervigtigste parameter er og vil altid være, at der er arbejde til de virksomheder, der skal tage lærlingene, siger Niels Håkonsen, uddannelsespolitisk chef i Danske Malermestre.

Derfor er det vigtigt, at det offentlige udbyder arbejdet i fagentreprise i en størrelse, der ikke favoriserer store virksomheder. Hvis de mindre virksomheder fortsat skal have ansvar for at tage lærlingene ind, må udbuddene tilpasses de mindre virksomheder.

– Reelt kan de store rammeaftaler også betyde færre lærepladser. For det kan godt være, at en stor virksomhed skal tage tre elever for at kunne overholde den sociale klausul, men hvis det samtidig betyder, at fem små virksomheder ikke har arbejde til at tage elever, så har man altså mistet to lærepladser, siger Niels Håkonsen.

Kvaliteten i uddannelsen er endnu et punkt, hvor antallet af elever i en mindre virksomhed ikke bare kan ændres af hensyn til sociale klausuler.

– Vi har vores krav for at sikre, at uddannelsen har en kvalitet. Blandt andet er malersvendene med til at oplære eleverne, så det nytter ikke, at fylde virksomhederne op med elever, hvis der ikke er arbejde nok til, at man kan have et fornuftigt antal udlærte svende til at sikre, at eleverne får en uddannelse på det niveau, der sikrer fagets kvalitet og fremtid, siger Niels Håkonsen. Danske Malermestre ser frem til at samarbejde med den ny regering om rammerne for erhvervsuddannelserne, hvor der bestemt er behov for en indsats for at fastholde de unge og sikre lærepladser.jfr
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101