23948sdkhjf

Murerarbejdsmanden får hjælp

Positiv modtagelse af den første udgave af en motoriseret stenvogn
Det er absolut ingen nyhed, at det er tungt og hårdt arbejde for murerarbejdsmanden at transportere sten fra stenpladsen til mureren. Nyheden består i, at man nu gør et reelt forsøg for at gøre noget ved problemet.

Med støtte fra Forebyggelsesfonden er en række aktører i øjeblikket i gang med at udvikle en motoriseret stenvogn, der skal reducere belastningen af murerarbejdsmandens muskler.

Og skal man dømme efter en test med deltagelse af en halv snes københavnske og sjællandske murerarbejdsmænd, så er man godt på vej.

- Der er endnu plads til forbedringer, men den er meget bedre, end jeg havde forestillet mig og turdet håbe på. Den vil absolut kunne lette arbejdet, lød således den spontane reaktion fra murerarbejdsmand Tommy Bendix Pedersen.

Initiativet til udviklingsarbejdet er kommet fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus, hvor konsulent Jesper Nielsen, selv murerarbejdsmand, har været primus motor.

- Vi har snakket om udvikling af stenvogn i mindst 25 år, men det er først nu, vi ser ud til at være på vej mod noget, der er brugbart, siger han.

Udviklingsarbejdet sker med støtte fra Forebyggelsesfonden. Fondsansøgningen er udarbejdet af Alectia, Danmarks største rådgivningsvirksomhed inden for arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøkonsulent Anne Sofia Lønvig, Alectia, oplyser, at projektet blandt andet blev vundet på den store brugerinddragelse, der er indarbejdet gennem hele designforløbet.

Selve udviklingsarbejdet foregår i et samarbejde mellem entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen, Alectia, det rådgivende ingeniørfirma Lolle & Nielsen og producenten Smart Lift.

Stort engagement

Især to forhold adskiller den motoriserede stenvogn fra en traditionel stenvogn.

Det er for det første motoren, et stærkt velafprøvet batteri, som trækker hjulene og betyder, at stenvognen ikke skal skubbes. Det andet er en vippeklap, der indebærer, at stenvognen ikke skal rejses til lodret stilling for at komme ind under en palle med sten. Denne klap udløses mekanisk.

Arbejdsmiljøkonsulent Anne Sofia Lønvig er meget tilfreds med både forløbet af testdagen og tilbagemeldingerne.

- Der var en dejlig stemning, og alle var engagerede og gav detaljerede tilbagemeldinger, som kan bruges i det videre arbejde. I begyndelsen, da vi indledte arbejdet, var der mange, som ikke rigtigt troede på det, men nu fornemmer jeg virkelig, at man tror på projektet og ser frem til at få et godt teknisk hjælpemiddel, der hjælper murerarbejdsmændene til at få et bedre ergonomisk arbejdsmiljø, siger hun.

På plussiden meldte murerarbejdsmændene om en god stærk motor, som er i stand til at trække også opad, at vognen er god at køre med, at der er god vægtfordeling og at det er let at manøvrere den ind under en stenpalle. Det, som der især var ønsker om forbedringer til, var håndtaget, styringsmekanismens placering og det manglende friløb.

Alectia samler nu alle informationer, som så tilgår Lolle & Nielsen og Smart Lift, der herefter skal prøve at lave ændringer på vognen som imødekommer ønskerne.

Andreas Lolle fra Lolle & Nielsen forklarer, at den store opgave med udviklingen er at finde den rette balance mellem for meget eller for lidt teknik i vognen.

- Den må ikke blive besværlig at bruge og skal ikke kunne det hele, men det, den så skal kunne, det skal den kunne rigtigt godt, siger han og understreger, at de to primære fokusområder har været vognens tyngdepunkt og trækkraft til transport, siger Andreas Lolle.

Prototype klar november

Det er Enemærke & Petersen, der er projektejere og har søgt og fået midler til udviklingsarbejdet gennem Forebyggelsesfonden.

- Vi har tradition for et godt arbejdsmiljø, er arbejdsmiljøcertificeret og har en ledelse, som simpelthen vil have arbejdsmiljø på højt niveau som en naturlig del af det daglige arbejde, så det var ret naturligt for hos at sige ja til at være vært for arbejdet med at afprøve stenvognen, efterhånden som den udvikler sig, siger Anne Borsholt, projektansvarlig fra Enemærke & Petersen.

Hun ser ikke noget problem i, at Enemærke & Petersen bruger tid på udviklingsarbejdet, mens hele byggebranchen får fordelene, hvis den ny stenvogn slår igennem.

- Sådan ser vi slet ikke på det. Hvis vi kan forbedre arbejdsmiljøet for murerarbejdsmændene, skal det naturligvis komme alle til gode. Det handler om at mindske nedslidning og skabe bedre arbejdsmiljø i en branche, hvor vi ved, at der er masser af hårdt arbejde, siger Anne Borsholt.

Anne Sofie Lønvig håber, at man allerede kan gennemføre en ny test i begyndelsen af oktober. Det sker i øvrigt i Jylland, så også de jyske murerarbejdsmænd kan komme med input.

Så hvis alt går vel, så har vi en prototype med CE-mærkning allerede i slutningen af november, lyder den optimistiske udmelding.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104