23948sdkhjf

Luftige argumenter holder ikke vand

Nye discount-tage øger risikoen for fugt- og bygningsskader. Brancheforening advarer mod billige 1-lags tagpap-tage
Vandskader for milliarder. Det kan ifølge tagpapbranchens fagfolk blive konsekvensen af en ny discount-trend i dansk byggeri. Stadig flere danske boligejere og bygherrer lader sig friste af nye, billige tagpapløsninger, når der skal nyt tag på huset.

Aktualiseret af den våde sommer og de seneste skybrud får det nu Tagpapbranchens Oplysningsråd til at råbe vagt i gevær. Brancheforeningen frygter, at de nye 1-lags tagpapløsninger vil føre til et væld af dyre fugt- og bygningsskader sådan som det skete i 70’erne.

Gennem det seneste år har flere virksomheder haft held med at markedsføre enkle og billige tagpapløsninger til danske boligejere og bygherrer. Prisen er lav fordi tagløsningen kun består af ét lag tagpap og fordi tagpappet bliver monteret af den lokale tømrer og ikke af en uddannet tagdækker. Tendensen er nu blevet så omfattende, at Tagpapbranchens Oplysningsråd føler sig kaldet til at udstede en advarsel. Ikke kun af hensyn til boligejerne, men også af hensyn til branchens omdømme.

Arbejde for fagfolk

- Gennem de sidste 30 år har branchen gjort en kæmpe indsats for at løfte tagpap-taget ud af skyggen fra 70’ernes skandaler. Produktudvikling, nye montage-standarder og en gennemgribende professionalisering af tagdækkerfaget har gjort, at tagpap-taget i dag kan måle sig med snart sagt enhver anden type tag, når det kommer til vandtæthed og levetid. På den baggrund har tagpap-taget fået en helt fortjent renæssance, siger sekretariatschef i Tagpapbranchens Oplysningsråd Tommy Bunch-Nielsen.

- Nu ser vi så, at en række fribyttere forsøger at score gevinsten af tagpap-tagets genvundne status i Danmark. Problemet er, at fribytterne ikke spiller med åbne kort, men giver indtryk af at sælge en konkurrencedygtig tagpap-løsning, som kan anvendes alle steder. Og det på trods af at de fleste – også uafhængige – eksperter er enige om, at det bedste og sikreste tagpaptag består af en 2-lags, svejset løsning, monteret af faguddannede tagdækkere, som, i parentes bemærket, har gennemgået en to et halvt-årig specialuddannelse.

- Det er ikke blot uhæderligt at stikke bygherrer og boligejere blår i øjnene, det er også uansvarligt at sælge disse simple 1-lags-løsninger som et fuldgyldigt alternativ på toppen af boliger, institutioner og erhvervsejendomme. Og det gælder ikke mindst set i lyset af klimaforandringerne og de voldsomme skybrud, vi må forvente bliver mere hyppige i fremtiden, siger Tommy Bunch-Nielsen.

Garanti uden reel værdi

Ifølge Tagpapbranchens Oplysningsråd lader bygherrer og boligejere sig besnære af, at der følger en 10-årig produktgaranti med de nye tagløsninger.

Men ifølge Tommy Bunch-Nielsen er værdien af garantien meget begrænset idet det er nemt for producenterne at påpege fejl ved montage som årsag til et utæt tag. Derfor er det også næsten omkostningsfrit for producenterne at postulere hvad som helst i deres markedsføring.

Som branche har vi ikke noget problem med billige 1-lags tagpap-løsninger til carporten, udhuset eller brændeskuret, og vi synes også det er ok, at private og andre, uden særlige forudsætninger for at montere professionelle tagløsninger, giver sig i kast med de simple tagpap-løsninger. Men vi synes det er stærkt problematisk, at nogle virksomheder markedsfører og sælger selvsamme løsninger som vandtæt og langtidsholdbar beskyttelse af store samfundsværdier. I sidste ende er det jo ikke fribytterne, der kommer til at betale regningen, men bygherrerne, boligejerne og samfundet som sådan, fastslår Tommy Bunch-Nielsen.

jfr
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095