Verdens bedste til deres håndværk
En ung murer og en ung bygningsmaler kan kalde sig verdens bedste
Ikke bare de to dygtige håndværkere jubler. Det gør deres fag også. VM-guldet skal nemlig bruges til at trække unge til uddannelserne.
Ingen af de to danske verdensmestre er kommet sovende til den fornemme titel. De har knoklet og trænet for det.
- Men det er nødvendigt, hvis man vil til tops. Men træningen er gået op i en højere enhed. Det har været en sjov rejse, hvor jeg har fået masser af hjælp fra mange mennesker. Jeg har prøvet at planlægge det sådan, at jeg toppede netop ved VM. Det hele er gået op i en højere enhed. Det er lykkedes, sagde en lykkelig og træt Nicolai Munksgaard Asmussen, da guldet var i hus.
Han har i hver anden uge i tre måneder haft fri fra sin mester for at træne på VM-opgaven.
I de fire konkurrencedage har han været fuldt koncentreret, men i stort set samme sekund, konkurrencen blev blæst af, slappede han af.
- Det var en slags forløsning. Jeg har gjort hvad jeg kunne og er tilfreds, sagde han.
Holdt på pinepænken
Begge danskere blev holdt på pinebænken til det allersidste under afslutningsceremonien i O2-multiarenaen i London. De blev kaldt på podiet sammen med tre henholdsvis fire andre deltagere fra deres fag med vished om, at de havde fået medalje. Men ikke af hvilken karat.
Jeg havde håbet på top fem, men da man pludselig stod der og var sikker på medalje, så sneg der sig da et lille håb ind om, at det skulle være guld, og det var det så. Det er helt fantastisk, sagde Jesper Guld Nielsen, da guldfesten var overstået.
Det har været en kæmpeoplevelse at få lov til at være med. Det har været enormt spændende og været de lange træningsdage og alle forberedelser værd, men det er nu også godt det er overstået. Jeg er godt brugt.
Jesper Guld Nielsen skal dele guldet med en kvindelig østrigsk deltager, fordi deres point var så lige, at reglerne foreskriver, at metallet skal deles.
Tilsvarende deler Nicolai Munksgaard sit guld med en brite, men det giver ingen skår i glæden. De to har undervejs i konkurrencen gensidigt værdsat hinandens arbejde.
Nicolai Munksgaard Asmussen blev i øvrigt kåret til "Best of Nation" som den danske deltager med det højeste pointtal.
Disciplin og overblik
De to danske guldvindere og i øvrigt også 13 andre danske håndværkere i forskellige fag har deltaget i fire dages konkurrence bestående af forskellige moduler.
Med tusindvis af mennesker, der har passeret forbi og er stoppet og har taget fotos og kommenteret deres arbejde, har det krævet koncentration og disciplin at arbejde med de svære opgaver på den afsatte tid.
Og det er netop disse egenskaber, som nogle af dem, der kender dem bedst fremhæver.
- Jesper er ud over naturligvis at være god til at male, så er han dygtig til at planlægge sin tid og holde hovedet koldt, siger Kjeld Terp Andersen, der var dansk dommer ved maler-konkurrencen.
Nærmest tilsvarende siger faglærer Finn Pedersen fra EUC Nord, der er landstræner og dermed har fungeret som Nicolai Munksgaards træner.
- Vigtigst af alt er naturligvis, at han er teknisk dygtig. Han kan disciplinerne, men han skiller sig ud ved at have villet det her, at have trænet og trænet, at være fokuseret og have ro i hovedet og være god til at disponere sig tid, siger den stolte træner.
Bygningsmalerne konkurrerede blandt andet i tapetsering, og maling af en fri dekoration og et stærkt detaljeret og abstrakt kort over Storbritannien med også Union Jack.
Murerne havde tre opgaver; en skrånende mur med mønster og rulleskifte, en kopi af Tower Bridge med inskription og en pejseforside. Deltagerne havde kendt opgaverne i tre måneder, dog blev en tredjedel udskiftet umiddelbart op til konkurrencens start.
Nicolai Munksgaard Asmussen er ansat hos murermester Jens Kirk i Spjald, mens Jesper Guld Nielsen er ansat i Dover Malerfirma.
Årets World Skills er ikke bare fantastisk i kraft af de danske medaljer. Også i kraft sin størrelse og interessen.
Næsten 1.000 deltagere fra 51 lande konkurrerede i 46 fag under ét og samme tag i messe- og udstillingsmekkaet ExCel, hvor der ifølge de britiske arrangører over de fire konkurrencedage var 200.000 besøgende, heraf omkring 100.000 skoleelever, der havde fået fri for at kunne snuse til, hvad en erhvervsuddannelse kan bruges til.