Drastisk fald i antal huseftersyn
Bygningssagkyndige mister talrige opgaver grundet ny lov og manglende overgangsordning
Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter. BfBE, er oprørt over situationen, som den mener, kunne være undgået med en overgangsordning på området.
- Det er mildest talt ikke særlig smart, at man på den måde lammer en hel branche. Hussælgere er usikre og dropper i stigende grad at bestille et huseftersyn, da det kan blive ugyldigt om ganske kort tid, siger Torben Kaas, der er direktør i BfBE
Ifølge direktøren er det et voldsomt slag for branchen, hvor nogle af de store spillere på området har mistet mellem 30 og 50 procent af den forventede omsætning i denne periode, som i forvejen er relativ lav grundet begrænset ejendomshandel.
Dramatisk fald
Ifølge de seneste tal fra BfBE falder antallet uge for uge og er nu omkring 1.100, hvor det forventede lå på over 1.500.
Baggrunden er den nye lov på området, som danner grundlaget for en anderledes og mere udvidet huseftersynsordning, der blandt andet nu skal omfatte et vvs- og el-tjek.
Loven har været mange år undervejs og er blevet vedtaget i Folketinget, men der mangler endnu at blive færdiggjort anvisninger på området, før den kan føres ud i livet.
Det er Justitsministeriet, der står for opgaven.
Datoen har også været usikker, og det den stadig, men Torben Kaas tror på februar.
Men ifølge direktøren betyder den manglende overgangsordning, at de bygningssagkyndige er blevet passiviseret, da mange sælgere af huse ikke får udført huseftersyn og i hvert fald udskyder det så lang tid som muligt.
- Mange sælgerne skubber det foran sig og venter så lang tid som muligt med at bestille en bygningssagkyndig. Det betyder, at man kan vente til langt ind i salgsfasen, før der kommer en tilstandsrapport, og det mindsker gennemskueligheden for køberne, siger Torben Kaas.
Stort problem
Et af de store firmaer på området er OBH-gruppen hvor adm. direktør Steen Hansen da også slår fast, at der er et stort problem.
- På et tidspunkt, hvor boligmarkedet er dybfrossen er det bestemt ikke befordrende for branchen, at det hele går i stå, fordi man venter på den nye lovs ikrafttræden. Det kunne godt være gjort anderledes fra politikernes side, og det håber vi, at de går ind og ændrer på, siger Steen Hansen til Mester Tidende.
Hos OBH har de gennemført forskellige ændringer i deres huseftersynstilbud, der prøver at tage højde for den fremtidige lov, men det er ikke optimalt, og usikkerheden giver markant mindre omsætning på området og kan medføre indskrænkninger.
Men det er en absurd situation, mener direktøren, da de manglende huseftersyn forventes at komme efter lovens ikrafttræden.
- Der kunne bestemt være ordnet på en mere smidig måde, siger han.
Overvejer sagen
BfBE har været til møde med justitsministeriet, som har lovet at tænke over sagerne omkring en mulig overgangsordning. Direktør Torben Kaas foreslog blandt andet, at det skal været muligt få gennemført et huseftersyn nu, og så få det udbygget senere med de ekstra eftersyn, der kommer.
Justitsministeriet bekræfter over for Mester Tidende, at ministeriet har holdt møde med en række af huseftersynsordningens interessenter og nu overvejer den rejste problemstilling.