Første store bøde til bygningssagkyndig
27 fejl i én huseftersynsrapport koster 50.000 kr., har nyt nævn fastsat
Denne afgørelse er én ud af de seks første afgørelser, der er blevet truffet af det nye Disciplinær- og klagenævn for beskikkede bygningssagkyndige, der har afløst Ankenævnet for Huseftersyn og har overtaget kvalitetskontrollen af tilstandsrapporter fra Erhvervs- og byggestyrelsen.
De seks sager er ikke offentlige, men konkret har Disciplinær- og klagenævn udsendt en pressemeddelelse om afgørelserne, og her står:
- I én sag var tilstandsrapporten så fejlbehæftet, at en bygningssagkyndig fik frataget sin mulighed for genbeskikkelse i tre år. Èn sag medførte, at den bygningssagkyndige blev pålagt at betale en bøde på 50.000 kr. I tre sager fik de bygningssagkyndige advarsler og i én sag blev der givet en påtale.
Det nye ved disse afgørelser er, at det nu er muligt at udstede administrative bøder, i stedet for at ekskludere den bygningssagkyndige fra sit erhverv i et vist antal år.
Direktør Torben Kaas fra Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter, BfBE, er godt tilfreds med den nye dømmende instans på området, som, han mener, er meget mere overskuelig end den tidligere ordning, hvor der var flere instanser involveret.
Mere enkelt
- Det nye system er meget mere enkelt, og det er da bestemt positivt, siger Torben Kaas til Mester Tidende.
Han hilser også de administrative bøder velkommen, da det er en ekstra muligheder i stedet for eksklusion.
Han mener også, at bøderne er rimelige i størrelsesordenen den kan blive op til 100.000 kr. Men den er kun rimelig i forhold til andre sammenlignelige områder.
Men han synes dog, at de er for store i forhold til, at husejerne og de involverede i processen ikke selv mister penge ved eksempelvis fejl i tilstandsrapporten..
- Ejerskifteforsikringen gør, at huskøber og sælger er dækket ind ved sådan en ordning. Derfor risikerer forbrugeren ingenting. Og sat i det perspektiv er bøderne alt for høje, siger han.
Det nye nævn kontrollerer området ved at vælge huseftersynsrapporter ud. I år er der indtil videre udvalgt 120, og de er slet ikke færdigvurderet.
Nævnet forventer, at vurdere 200 rapporter i år.