Ansatte frygter PCB
Fagforening ønsker lovpligtigt gift-kursus både for håndværkerne og omgivelsernes skyld
Nu skærer fagforeningen igennem og kræver, at alle håndværkere skal have et kursus, inden de kommer i berøring med giftene, der primært blev brugt i nogle fugemasser fra bygninger mellem 1955 og 1976. Men kemikalierne er også blevet anvendt i visse materialer inden for gulvbelægning og maling.
- Vi taler om en af verdens 12 farligste miljøgifte. Derfor burde det være en selvfølge, at håndværkere, der skal beskæftige sig med dette materiale eksempelvis ved vinduesskift eller andre situationer, er grundigt indført i risici og nødvendige forholdsregler, inden de går i gang, siger arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet, Lars Vedsmand.
Han mener, at der skulle være de samme krav til PCB-holdigt arbejde, som hvis man arbejder med asbest, hvor der er et lovpligtigt kursus, som er kontrolleret af Arbejdstilsynet.
Undgå spredning
Formålet er ifølge Lars Vedsmand både at beskytte den enkelte håndværker, og så handler det om at undgå spredning af de giftige materialer.
- Ligesom med asbest er det uhyre vigtigt, at håndværkerne ved, hvordan de skal håndtere og fjerne den slags farligt materiale på den mest sikre måde og at undgå at det ikke spreder sig til omgivelserne, der kan være lokaler, hvor mennesker opholde sig i efterfølgende. Derfor er det så vigtigt, at medarbejderne ved, hvad de beskæftiger sig med, siger Lars Vedsmand.
Og lysten og behovet for at vide mere er stor, fortæller han. Han har deltaget i adskillige møder om emnet for håndværkere i hele landet
Og det samme har konsulent fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-Bus), Henrik Toft Nielsen, der fortæller, at interessen for emnet er stigende. Blandt andet er der gang i søgningen til AMU-kurserne på området. Der er både et tredages- og et etdagkursus.
Det lange er primært til nedrivningsbranchen, som i støre grad er i berøring med PCB og decideret kan få PCB-relaterede opgaver.
Etdags-kurset er til tømrere og andre faggrupper, der kun sporadisk kommer i kontakt med PCB som ved udskiftning af ældre vinduer, hvor der kan være anvendt fugemasser fra PCB-perioden.
59 deltog på kurset i første kvartal i år.
Men det tal er voksende, vurderer Henrik Toft Nielsen, der er overbevist om, at respekten for PCB er slået igennem hos håndværkerne.
Og han glæder sig over, at flere vil lære om det.
Dramatisk konsekvens
Lars Vedsmand fra BAT-kartellet er enig, men han mener dog ikke, at frivillighedens vej er nok.
- Ligesom med asbest og asfalt-arbejde for den sags skyld er der områder, hvor man er nødt til at stille krav til grundlæggende viden før man går i gang med det. Og her mener vi, at muligt PCB-arbejde bestemt skal høre ind under den kategori. Både for at undgå, at den enkelte håndværker uden at vide arbejdet i et giftigt miljø, og så for at undgå at omgivelser bliver forurenet, hvilket kan have dramatiske konsekvenser for mange, siger Lars Vedsmand til Mester Tidende.