23948sdkhjf

Energirenoveringer kan give 7.000 nye byggejob

De Radikale melder sig på banen med vækstplan; bl.a. skal regeringens BoligJobplan målrettes energirenoveringer
Det Radikale Venstre præsenterede på deres sommergruppemøde en plan, der ikke mindst vil skabe måske tusinder af arbejdspladser, vel at mærke danske arbejdspladser.

De Radikale konstaterer, at flere offentlige investeringer ikke kan stå alene, og derfor vil de give et fradrag på op til 30.000 kroner for private husholdningers investeringer i klimavenlige teknologier og videreføre skrotningsordningen for oliefyr.

Desuden skal der tilføre kapital til kommunernes energibesparende projekter i offentlige bygninger, og man vil forbedre mulighederne for energirenoveringer i de almennyttige boliger. Sidst, men ikke mindst skal det gøres lettere for kommunerne at indgå OPP-samarbejder med eksempelvis pensionsselskaber.

- Bygninger er samfundets største energiforbruger og dermed udleder af CO2. 40 procent af Danmarks energi anvendes i bygninger, noteres det i udspillet fra Da Radikale.

En særlig pulje

Alene offentlige bygninger skønnes at kunne nedbringe energiforbruget med 70 procent svarende til 4 milliarder kroner årligt.

Derfor foreslå De Radikale, at staten opretter en pulje på 1 milliard kroner til energirenoveringer af offentlige bygninger i kommunerne.

Puljen skal bidrage til at finansiere de såkaldte ESCO samarbejder, der er gode erfaringer med i de kommuner, som har anvendt ordningen. Kommuner, der bruger ESCO, har fået gennemført energibesparelser, der ellers ikke ville være blevet til noget. Desuden sparer de 10 kommuner, der er længst fremme med ESCO projekter, sammenlagt 37 millioner kroner årligt på udgifter til el, vand og varme.

Grøn positivliste

Og så vil De Radikale målrette regeringens BoligJobplan, så den målrettes energirenoveringer.

- Radikale Venstre vil hellere investere i energiforbedringer end i nye samtalekøkkener. Derfor foreslår vi en fradragsordning målrettet boliger, der får foretaget energirenoveringer. Der kan opnås et fradrag i den personlige indkomst svarende til halvdelen af arbejdslønnen til renoveringsarbejdet, dog højst 30.000 kroner per husstand. Der oprettes en positivliste med energiforbedringer, som medfører fradrag. Det kunne eksempelvis være at installere en varmepumpe eller udskifte det gamle oliefyr med et nyt miljøvenligt kombineret olie/solanlæg, hedder det i udspillet.

ESCO i alment byggeri

Og så vil De Radikale sætte skub i energirenoveringen i de omkring 550.000 almene boliger i Danmark, der har et stort energiforbrug, fordi de er opført i en tid med andre krav til blandt andet isolering:

- Der er et markant besparelsespotentiale i at renovere disse bygninger. Potentialet er langt større end det, der realiseres i dag, fordi beboerne er usikre på, om deres investeringer er rentable. Derfor skal Landsbyggefonden have mulighed for at stille en garanti for ESCO, således at beboerne sikres en energibesparelse uanset, hvor stor eller lille energibesparelsen viser sig at være. Merudgifterne til ordningen vil være beskedne.

De Radikale skønner, at initiativerne, der alt i alt koster omkring 4 milliarder kroner, skaber cirka 7.000 nye job.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094