23948sdkhjf

Nye kloakker: Behov for massive investeringer

Års forsømmelser og udsigt til voldsommere klima kræver massive investeringer i nye kloakker og kortlægning af de områder, der er i risiko for oversvømmelser, siger Dansk Byggeri
17 milliarder kroner. Så meget er kommunerne og spildevandsselskaberne bagud med investeringerne i kloakkerne.

Således lyder vurderingen i Dansk Byggeri. Der er derfor brug for en langsigtet samlet national plan, der dels kan rette op på års forsømmelser, dels forebygge for et stadigt voldsommere klima med øgede regnmængder.

- Vi er nødt til at komme i gang. Vi taler om et voksende problem og store summer, og derfor skal der en sammenhængende plan til, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører, der er et branchefællesskab i Dansk Byggeri.

Han mener, at det er realistisk at indhente efterslæbet i løbet af 15 år. Det kræver, at de årlige investeringer øges fra i dag omkring tre milliarder kroner til fem milliarder.

I forslaget til handlingsplan foreslår Dansk Byggeri, at landets kommuner får pligt til at skabe sig et overblik over de nedslidte kloakker og afløbssystemer samt får udarbejdet risikoprofiler med hensyn til oversvømmelser og skader på bygninger og anlæg. For at skaffe økonomi til den opgave skal regeringen oprette en særlig kvalitetsfond på i alt 15 milliarder kroner. Den skal over en 15-årig periode finansiere statens tilskud til kommunernes undersøgelser, planlægning og investeringer i kloakker og afløb. Andre 15 milliarder kroner skal findes ved at de kommunale vandselskaber optager lån til investeringerne.

Det haster

Opfordringen til at få gjort noget ved de nedslidte kloakker er ikke af ny dato. Senest i efteråret 2010 appellerede Dansk Byggeri til regeringen og Folketingets partier om at komme i gang.

- Der er pænt kvitteret for vores forslag, og det er bestemt vores indtryk, at i hvert fald kommunerne er klar over problemets omfang. Men det haster med at komme i gang. Det tager tid at gennemføre både planlægning og entreprenørarbejde, siger Niels Nielsen.

Han mener, at kommunerne faktisk kan spare penge på at komme i gang så hurtigt som muligt, fordi der er ledig kapacitet i entreprenørbranchen.

Niels Nielsen gør opmærksom på, at det ikke alene handler om at udbygge og vedligeholde kloakker og afløbssystemer. Der skal også tænkes i løsninger, hvor spildevand og kloakvand separeres, overløb til naturen, anlæg af åbne kanaler og udvikling af nye teknologier.

- Man skal finde den rette balance, men man kommer ikke uden om massive investeringer i kloakker, med mindre man da vælger at give helt op. Og det tror jeg ikke, nogen er interesserede i.

Vurderingen af det aktuelle vedligeholdelsesefterslæb på 17 mia. kr. alene på kloakker er Dansk Byggeri nået frem til på baggrund af kloakkernes generelle levetid og genanskaffelsesværdien samt de årlige investeringer.

Niels Nielsen medgiver, at der er betydelig usikkerhed med hensyn til efterslæbets størrelse.

- Det kan være mindre, men det kan sagtens også være meget større, men at der er tale om et endog meget stort efterslæb, kan der ikke være to meninger om, siger han.

2.000 nye job

I byggefagforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet er sekretariatsleder Gunde Odgaard enig i behovet for en ekstraordinær indsats. Han vurderer også, at det er realistisk at kunne indhente efterslæbet i løbet af 15 år.

- Men for hver dag, der går, bliver problemet større. Alle ved, at det er dyrere at reparere noget, når det er fuldstændigt nedslidt. Jo før man tager fat på vedligeholdelsen, des billigere er det. Regeringen er meget optaget af ikke at skubbe regningen til kommende generationer, men det er netop hvad man gør ved at lade stå til på dette område. Det vil være rettidig omhu at komme i gang hellere i dag end i morgen med at indhente gårsdagens forsømmelser, siger han.

En udvidelse af de årlige kloakinvesteringer med de foreslåede to milliarder kroner vil ifølge Gunde Odgaard kunne give knap 2.000 nye job i en bygge- og anlægsbranche, der er i knæ.

- Så det kan faktisk kun gå for langsomt, siger han.

Indsatsen prioriteres

I Kommunernes Landsforening (KL) mener man, at kritikken skyder over målet.

Tal fra vand- og kloakforsyningens organisation DANVA viser, at renoveringer og nyanlæg af kloakker er blevet højere prioriteret de seneste år. I 2005 blev der anvendt 237 kroner pr. forbruger på at renovere kloakker.

Det tal var i 2009 steget til 276 - en stigning på 16 procent.

- Påstanden om, at kommuner ikke prioriterer dette område, holder ikke, da det er lukkede økonomisk systemer. De indtægter, der kommer ind på kloakker, er øremærkede dette område. Så hvis der mangler investering på dette område nogle steder, er den sandsynligvis på vej, sagde formanden for KL’s teknik og miljøudvalg, borgmester Martin Damm (V) således til Licitationen Byggeriets Dagblad sidste efterår efter en række voldsomme oversvømmelser.

Han advarede i den forbindelse mod at tro, at man kan løse udfordringerne med de meget voldsomme regnskyl alene med nye og større kloakker.

Selv de største rør kan ikke kapere vand fra den ekstreme vejrtype, som ser ud til at være blevet et tilbagevendende fænomen i Danmark. Så vi er nødt til at tænke anderledes i forbindelse med blandt andet byplanlægning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171