23948sdkhjf

Regnvand ud af kloakker

Anderledes byplanlægning med flere søer, parker og kanaler samt incitamenter til boligejerne skal få regnvandet væk fra kloakkerne
Skal tusindvis af oversvømmede kældre ikke blive et endnu mere tilbagevendende ærgerligt og dyrt fænomen, skal regnvandet væk fra kloakken.

Regnvandet skal i stedet ledes ud i parker, grønne arealer, kanaler, særlige regnvandsreservoirer, søer og ud i havet samt sive ned i jorden på de enkelte parcelhusgrunde og på grønne tage.

- Vi skal tænke anderledes. Vi kan lige så godt først som sidst opgive enhver tanke om at kloakere os ud af problemerne med så ekstremt vejr, som vi oplevede det i lørdags. Hvis vi havde investeret i kloakker, der havde været i stand til at klare 150 mm regn på to timer, så havde det været en fejlinvestering af milliardstørrelse, siger Martin Damm, borgmester i Kalundborg og formand for Kommunernes Landsforenings teknik- og miljøudvalg.

- Overfladevandet skal ikke ned i kloakkerne, men blive på overfladen eller ledes til søer eller ud til kysten. Mange kommuner er godt på vej med byplanlægning, der tager højde for et voldsommere klima, men jeg tror ikke, vi helt kan gardere os imod oversvømmede kældre. Der er imidlertid plads til forbedring - og den er kommunerne godt i gang med, mener Martin Damm.

Moderne byplanlægning

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening (DN) vil flere søer, parker og grønne tage ikke bare give færre oversvømmelser. Det betyder også bæredygtighed og CO2-besparelse,

Et grønt tag, hvor der vokser græs, lave urter eller buske, kan suge store mængder nedbør og fordampe dem langsomt. Samtidig er det også CO2-besparende, fordi det isolerer godt, mener DN.

- Vådområderne som søer, åer og parker kan bruges på samme måde. Her kan naturen optage kraftige regnskyl på en naturlig måde og bagefter langsomt afgive vandet igen. Og så er flere grønne områder i byen også til glæde for byens borgere, siger DN’s direktør René la Cour Sell.

Administrerende direktør Henrik Garver, FRI - Foreningen af Rådgivende Ingeniører - anbefaler, at enhver større by bør have et system til regnvandsafledning, der via bassiner, kanaler og kontrolleret oversvømmelse af områder, der er afsat til formålet, eksempelvis parkeringsarealer og grønne områder.

Incitament til boligejere

Miljøminister Karen Ellemann (V) vil tilskynde husejere til at investere i løsninger, som holder regnvandet væk fra kloakkerne.

- Det skal kunne betale sig at gøre noget for at fjerne regnvandet fra det eksisterende kloaknet. Det skal være synligt for den enkelte boligejer, hvad det koster at bortskaffe regnvand i kloakkerne. De grundejere, som så vælger via regnvandsløsninger at separere regnvandet fra kloakken, skal naturligvis ikke betale afgift af regnvandet, siger Karen Ellemann.

Ministeren afventer i øjeblikket anbefalingerne fra et særligt spildevandsudvalg, som regeringen nedsatte sidste sommer efter et tilsvarende voldsomt regnvejr. Ifølge Naturstyrelsen, der er sekretariat for ekspertudvalget, har udvalget afsluttet arbejdet, men endnu ikke afrapporteret overfor ministeren. Udvalget har blandt andet kigget på forslag til ændring af betalingsreglerne for spildevandsafledning og øgede incitamenter til alternativ afledning af overfladevand.

Efterslæb på 18 mia.

I Dansk Byggeri er man enig i, at "alle løsninger" skal i spil. Man mener imidlertid ikke, at man kommer uden om massive investeringer i større kloakker og rensningsanlæg.

Dansk Byggeri vurderer, at efterslæbet på renovering af det samlede afløbssystem er på 17-18 mia. kr.

Derfor skal investeringerne i renovering af afløbssystemerne hvert år de næste 15 år hæves fra de nuværende tre mia. kr. årligt til fem mia. kr. årligt, hvis situationen ikke skal forværres, siger Niels Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079