23948sdkhjf

Spuleglade firmaer ødelægger rør

Virksomheder frister husejere med forbyggende spulinger – men de er meningsløse og kan smadre rørene
Den øgede frygt for konsekvenserne af de dårlige danske kloakker har medført, at der er firmaer, som forsøger at tjene nemme penge hos nervøse danske husejere med såkaldte forebyggende spulinger, men husejerne risikerer at få deres kloaksystem smadret.

Der er intet faglig belæg for at lave den slags spulinger. Og forbrugeren kan ende med en kæmperegning for udbedring af et ødelagt kloaksystem.

Via løbesedler

- De såkaldt forebyggende spulinger, som forskellige firmaer åbenbart reklamerer med, må vi kraftigt fraråde. Almindelige mennesker risikerer at ende med store og dyre problemer i stedet for et velfungerende kloaksystem. Ud fra et fagligt synspunkt er udtrykket forebyggende spulinger fuldstændigt meningsløst. Forbrugere ender med at ødelægge deres kloakrør, da en spuling med højtryk er meget voldsom og kan, hvis den anvendes uden noget specifikt formål ødelægge de gamle rør, siger formand for Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen. Spulingsfirmaerne kommer i kontakt med forbrugerne blandt andet via løbesedler, der deles ud hos husejere i en række kvarterer. Her står, at husejere for få hundrede kroner kan få spulet deres kloak, så der ikke opstår problemer ud i fremtiden.

Verner H. Kristiansen fra Danske Kloakmestre mener, at den slags tilbud lugter langt væk af spekulation, da beløb som eksempelvis 300 kroner for en spuling ikke giver en indtjening for firmaerne.

- 300 kroner inklusive moms for spul set i lyset af at en almindelig tre-akslet slamsuger og spuler koster over to millioner, og der skal en spuleoperatør med, så skal der jo ikke den store kædestrammereksamen til at regne ud, at tilbuddet ikke kan stå alene, det forventes at komme noget mere med. Det er lidt som i Netto, når de sælger mælk til tre kroner per liter, udelukkende for at få nogle kunder i butikken for at se, om de kan lokkes til at købe andre ting. Forskellen er bare, at i Netto risikerer man ikke at ødelægge noget, og kunden bestemmer selv, om det er noget, han eller hun kan få fordel af, siger Verner H. Kristiansen.

Han mistænker, at firmaer, når de er derude, kan finde en række andre problemer ved kloakken, som de så vil tjene penge på.

- Det er jo umuligt for hr. og fru Jensen at vurdere deres kloakker selv og derfor skal man passe på, hvem man sætter til opgaven, siger han.

Konsekvenser

Og det kan have store konsekvenser bevidstløst at spule kloakker. Højtryksspuling kan spule ældre kloakrør i stykker. De fleste kloakrør, der har været i brug i flere år, har udviklet en såkaldt naturlig fedtoverflade, der er en fordel.

Denne hinde isolerer røret, så det hænger sammen og er tæt.

Verner H. Kristiansen forklarer, at kloakkerne er dimensioneret til at være selvrensende, og hvis man spuler gamle betonrør bliver kloakhinden fjernet, og det betyder, at betonrørene faktisk får en dårligere selvrensningsevne efter spul.

Kloakrør, som er lidt slidt i forvejen, kan nemt ødelægges med højtryksspul, så specielt betonrør bør kun spules ved forstoppelse.

Endvidere kan højtryksspuling banke rørdelene fra hinanden. Og det betyder jo yderligere problemer med kloakssystem og nedsivning af spildevand.

Danske Kloakmestre advarer mod at bestille spulinger uden, at der aktuelt er problemer, da det kan gå så frygteligt galt.

Formand Verner H. Kristiansen mener, at den bedste måde at sikre, at der ikke sker fusk på dette område er at hyre autoriserede kloakmestre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093