Håndværkere: Boligfradrag giver ikke job
El- og vvs-folk har ikke oplevet den store effekt af boligfradraget, fastslår ny undersøgelse.
Ordningen, der giver et ægtepar mulighed for at få et tilskud på op til 30.000 kroner om året til boligforbedringer, har i hvert fald ikke kickstartet jobskabelsen i byggeriet.
En ny undersøgelse fra Tekniq, installatørernes organisation, viser at kun 2,5 procent af nye ordrer kan tilskrives fradraget.
- Boligfradraget har haft en meget beskeden effekt i installationsbranchen og har ikke i sig selv bidraget synderligt meget til hverken vækst eller beskæftigelse, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.
Bedst er det gået i vvs-branchen, hvor fire procent af de nye ordrer tilskrives ordningen. I elbranchen er tallet nede på 1,6 procent. 617 virksomheder har svaret på undersøgelsen. Det svarer til omkring 20 procent af medlemmerne.
De relativt få, der har benyttet sig af ordningen, har især fået udført mindre reparationer og fornyelse. Derefter følger opgaver som udskiftning af bad og køkken samt udskiftning af varmeanlæg.
Kun 18 procent har valgt at bruge ordningen til energieffektivisering, og 16 procent til vedvarende energianlæg.
Tina Voldby finder det logisk, at ordningen er brugt til mindre reparationer, da arbejdsløn på det område ofte er højere end materialeprisen.
- Til gengæld er det brandærgerligt, at ordningen ikke har ført til flere energirigtige investeringer, siger Tina Voldby.
Hun mener, at fradraget er for lille til at bringe tilbagebetalingstiden på vedvarende energi langt nok ned.
- Tilbagebetalingstiden skal være på under fem år for at være rigtig interessant for boligejere, siger Tina Voldby.
Hun glæder sig over den nye regerings planer om en grøn tilskudsordning. Hvis den skal blive en succes, skal tilskuddet være betydeligt større, og så skal man overveje også at give tilskud til materialeudgifter, fastslår hun.
/ritzau/