23948sdkhjf

Glarmesterlauget: Vinduesmærkning er vildledende

Brancheorganisationen Glarmesterlauget efterlyser en brugervenlig og neutral energiberegner, som sætter køberen i stand til at vælge det rigtige vindue, som lever op til det lovede fra fabrikantens side
Den frivillige mærkningsordning for vinduer, som Energistyrelsen og VinduesIndustrien lancerede tidligere på året, giver ikke et klart billede af, hvad man køber, anfører Glarmesterlauget, selv om produkternes energimæssige egenskaber rangeres efter skalaen A-F.

Et nyt vindues energimærke fortæller nemlig ikke altid noget om det eksakte vindue – kun noget om et såkaldt referencevindue, lyder kritikken fra Robert Lau, Arkitekt maa og projektleder, Glarmesterlauget i Danmark, som uddyber kritikken:

Problemet er sammenligningen af forskellige producenters vinduer.

Hvis producent X har et rigtig godt, men dog C-mærket referencevindue med en energibalance på for eksempel -20 kiloWatt-timer pr. kvadratmeter pr. år og producent Y har et B-mærket referencevindue med en energibalance på -16 kiloWatt-timer er forbrugeren ikke i tvivl om sit valg.

Men forbrugeren køber ikke et referencevindue, han køber et vindue, der passer til sit hus – for eksempel et "dannebrogsvindue".

Spørger forbrugeren ovennævnte producenter om energibalancen i "dannebrogsvinduet" vil forbrugeren af producent X få at vide, at hans vindue er C-mærket og af producent Y at hans vindue er B-mærket.

Det interessante er, at det kan vise sig, at energibalancen i "dannebrogsvinduet" fra producent X med det C-mærkede vindue er bedre end det B-mærkede vindue fra producent Y.

Det kan lade sig gøre, fordi producenterne gerne må lave alle mulige afvigelser fra referencevinduet – såsom lyddæmpning, solafskærmning, gennemgående sprosser osv., som kan have indflydelse på energibalancen – og alligevel beholde vinduets energimærke som om det var et referencevindue.

Det gør forbrugerens valg uigennemskueligt.

Og det kan blive et dyrt valg fordi tilbagebetalingstiden med de nuværende energipriser er lang. Heldigvis er der andre muligheder.

Det er mere rentabelt at lade en glarmester udskifte de gamle termoruder til energiruder og samtidigt lade ham skifte tætningslister og lave nye fuger, hvis de er defekte. Det er langt billigere og hurtigere, og energibesparelsen er meget tæt på den samme. Tilbagebetalingstiden vil typisk ligge på mellem 6 og 9 år, besparelsen på varmeregningen kan blive op til 15-20 % om året. Komfortforbedringen er øjeblikkelig.

Har man sunde, gamle vinduer med 1 lag glas så får man den allerbedste energiforbedring ved at lade en glarmester efterisolere med forsatsvinduer – både 1 lags og 2 lags energiglas i forsatsrammer giver en bedre energibesparelse end nye vinduer, i visse tilfælde endda bedre end selv A-mærkede energivinduer – og så er det billigere. Følgeeffekter som lyddæmpning fås ikke bedre – heller ikke med de allerbedste lyddæmpende moderne vinduer.

Efterlysning

For den, der vil have nye vinduer, mangler der en brugervenlig og neutral energiberegner. En beregner, hvor forbrugeren kan vælge præcis den type af vindue han ønsker – dannebrogsvindue for eksempel – og hvor han kan indtaste vinduets mål og verdenshjørne, og ud fra det få oplyst energibalancen for det konkrete vindue fra de enkelte producenter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094