23948sdkhjf

Historien der går igen

Det er næsten lige så sikkert som Amen i kirken, at historien om at kriminalisere det sorte arbejde dukker op i debatten. Og lige så sikkert er det, at politikerne ingen ting foretager sig, fordi de har erkendt, at det sorte arbejde i realiteten er umuligt at komme ti livs.

Mester Tidende har mange gange peget på, at sort arbejde er et symptom på, at håndværkerydelser på grund af vanvittig høj skat på arbejde og verdens højeste moms er blevet alt for dyre at gøre brug af for ganske almindelige lønmodtagere.

Det er i forvejen strafbart, hvis virksomheder udfører sort arbejde. Det er også strafbart for en håndværkersvend at udføre sort arbejde. Det er også strafbart, hvis en boligejer anvender et polsk firma uden at kontrollere, om det er tilmeldt RUT.

Nu vil Socialdemokraterne så generelt kriminalisere boligejere, der modtager sort arbejde, men det tegner på forhånd til at blive en kamp meget lig Don Quixotes kamp mod vejrmøllerne.

Først og fremmest skal begreber som familie- og vennetjenester defineres, og det har indtil videre vist sig nærmest umuligt at gøre på en rimelig måde. Så skal Skat kunne bevise, at der er tale om sort arbejde, for der er vel ingen, der har tænkt sig at indføre omvendt bevisbyrde. Det vil nemlig være i strid med de grundlæggende principper i et retssamfund.

Forskere har i øvrigt peget på, at når danskerne finder sig i det voldsomme skattetryk, skyldes det, at det sorte arbejde optræder som en slags højtryksventil, der forhindrer et skatteoprør.

Dermed ikke sagt, at myndighederne skal forholde sig passive i forhold til ulovligheder, men det ville være en god begyndelse i langt højere grad at skabe mulighed for en langt skrappere kontrol rundt om på villavejene af de mange udenlandske virksomheder, der opererer uden at være tilmeldt RUT og dermed sandsynligvis også med sort arbejde.

Hvis danske virksomheder organiseret udfører sort arbejde, må det også være muligt ved stikprøvekontroller at notere deres tilstedeværelse på et bestemt tidspunkt og derefter to eller tre måneder efter at undersøge, om der er udskrevet regning på opgaven.

Men det må aldrig kriminaliseres, hvis den unge svend eller lærling hjælper sine forældre, søskende eller måske bedstemor med at male eller sætte et nyt køkken op. Heller ikke hvis den pågældende arbejdsindsats skulle have en værdi af eksempelvis 10.000 kroner.

Skal der virkelig gøres en indsats mod det sorte arbejde, nytter det ikke med mere eller mindre symbolske trusler om bål og brand. Så skal skattetrykket og momsen ned på et niveau, hvor danskerne kan se en rimelig grund til at betale hvidt og ikke sort.

Og så kan politikerne på Christiansborg også overveje at så den gulerod i form af f.eks. skattefradrag, der kan gøre energirigtigt byggeri og renovering til førstevalg for kunderne i byggesektorens butikker.Læs endvidere side 4
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078