S vil kriminalisere sort arbejde
Det skal koste bestilleren bøde at få udført sort arbejde og Skat skal mere ud på villavejene
- Der er store problemer med sort arbejde generelt i Danmark, og især inden for byggebranchen. Derfor er vi nødt til at være mere offensive omkring det problem, både af hensyn til moral, mistede statsindtægter og ikke mindst af hensyn til, at sikre reelle og fair konkurrenceforhold, siger skatteordfører hos Socialdemokraterne, Nick Hækkerup, til Mester Tidende.
Partiet er klar til at tage et dramatisk skridt, og det er at kriminalisere, de personer, der bestiller sort arbejde, og det gælder både firmaer og private husejere.
Nødt til det
- For at kunne få bugt med problemerne er vi nødt til at stoppe det sorte arbejde ved dem, der bestiller det. Derfor er vi nødt til at sige, at der skal være nogle konsekvenser for dem, der skaber de ulovlige situation, siger Nick Hækkerup.
Et andet område, som han mener, trænger til en opstramning er, at Skat skal ud på flere kontrolaktioner og afsløre sort arbejde i byggebranchen blandt andet på villavejene.
Han mener, at den indsats er blevet voldsomt underprioriteret.
- Siden 2001 har den nuværende regering skåret voldsomt i Skat. Næsten 4.000 årsværk er fjernet, og det har medført, at området er blevet forsømt og det må vi rette op på, siger Nick Hækkerup. Han siger at hvis S kommer i regering, så vil de hurtigst muligt sætte flere penge af til skat. Og det er et område, hvor der er rigtig mange penge at hente.
Beregninger fra Rockwoolfonden viser, at der bliver udført sort arbejde for omkring 48 mia. kroner om året. Langt den mest ramte branche er byggebranchen, som fonden har vurderet til at sidde på 40 procent af den samlede mængde sort arbejde med et beløb på 19 mia. kroner.
Spanket af alle
Skat er blandt andet i Mester Tidendes spalter blevet spanket af alle byggebranchens parter fra fagforeningen i Byggefagenes Samvirke til arbejdsgivere i Dansk Byggeri og Dansk Håndværk. De mener alle, at Skat gør for lidt for at komme sort arbejde til livs i byggebranchen.
Erhvervspolitisk ordfører i Danske Byggeri, Henrik Keinicke siger til Mester Tidende, at det er en højst besynderlig nedprioritering.
- Selvfølgelig koster det for Skat at opgradere indsatsen over for sort arbejde, men vi taler altså om et beløb på 48 mia. kroner om året, som Staten går glip af, og som de kunne få fat i noget af. Så det burde da være muligt at få investeringen hjem relativt hurtigt, siger Henrik Keinicke.
Han mener, at det danske skattevæsen sover i timen, og de kunne lære af blandt andet de norske skattemyndigheder, som ifølge Henrik Keinicke tager situationen meget mere seriøst med fokus på analyser og handling på område.
Indført i Norge
Og Norge har da også indført det såkaldte hvervgiveransvar, som Nick Hækkerup ønsker i Danmark.
I Norge indførte man en lov per 1. januar i år, så hvervgiveren firma eller private kan få en bøde, hvis vedkommende har hyret et firma, der ikke betalte skat eller moms af regningen.
I Norge har politikerne endvidere strammet op for de økonomiske transaktioner, så regningen kun betales via bank og kreditkort, og derved bliver registreret.
Færre kontanter mindre sorte penge, er devisen.
Det ønsker Nick Hækkerup dog ikke i Danmark. Han mener, at der er for mange, der ikke kan bruge den type betaling og vil blive ladt i stikken. Men han mener, at alle skal kunne fremvise en kvittering når de har fået udført byggearbejde.
Bagatelgrænse
Samtidig ønsker skatteordføreren, at der indføres en bagatelgrænse, så indsatsen mod sort arbejde prioriteres rigtigt.
- Skat skal ikke bruge deres ressourcer på at afsløre små sager, som hvis gymnasieeleven passer børn for naboen og får en skilling får det. Vi skal sætte ind, hvor der er mere alvorligt, og det er det blandt andet inden for byggeri, hvor der ofte er store opgaver, der klares uden regning, siger Nick Hækkerup til Mester Tidende.