23948sdkhjf

SF er klar til opgør med falske firmaer

Partiet efterspørger mere præcis definition af enkeltmandsfirmaer, så de falske lettere kan spottes
SF er klar til at gå ind i kampen mod falske enmandsfirmaer – primært udenlandske, der ifølge både fagforeninger og Dansk Byggeri er et problem i den danske byggebranche.

Partiet ønsker en øget indsats over for denne type såkaldte virksomheder, som ifølge partiet kan blive et alvorligt problem for det danske arbejdsmarked. Men for at kunne gøre det ordentligt, mener partiet, at Regeringen skal formulere en mere præcis definition på enkelmandsfirmaer, så de falske hurtigt kan sorteres fra.

- I dag er det uhyre svært som myndighed blandt andet Arbejdstilsynet at komme ud på en byggeplads og finde ud af, om de firmaer, der præsenterer sig som enkeltmandsfirmaer er reelle eller ej. Det kræver en større undersøgelse, som blandt andet Skat bruger lang tid på, men der må være en lettere metode, siger Bent Gravesen, der er chefkonsulent i partiet SF med speciale i arbejdsmarked og EU.

I vækst

Byggeriets parter i Dansk Byggeri og 3F har tidligere fortalt Mester Tidende, at de har oplevet, at problemet med de falske firmaer er i vækst, hvilket det er i resten af Vesteuropa. Fidusen i at være selvstændig er, at de hvervgivere, der hyrer enmandsfirmaerne kan slippe med færre udgifter til arbejdskraften både lønmæssigt og med andre udgifter på ansatte, og samtidig kan fagforeningen ikke blande sig, da der i hvert fald regelmæssigt ikke er tale om lønmodtagerforhold.

Det skal dog understreges, at der i mange tilfælde er tale om reelle enmandsfirmaer, der lever op til reglerne og er reel selvstændige, der er en vigtig brik i at sikre fleksibiliteten i dansk byggeri.

Men branchen kan nu se en vækst i de falske selvstændige, som primært er udenlandske bygningsarbejdere.

Og netop forskellen mellem de reelle og de falske enkeltmandsfirmaer ønsker SF nu gøres tydeligere.

Bekymrer EU

Chefkonsulent i SF, Bent Gravesen, mener, at det er nødvendigt for effektivt at kunne sortere i de mange enkeltmandsfirmaer, der opererer både på større byggeopgaver og i private hjem. Han oplever også, at problematikken nu bekymrer i EU.

Han fortæller, at EU-kommissionen for nylig har anerkendt, at fænomenet med de falske enkeltmandsfirmaer kan skabe problemer på arbejdsmarkedet i Europa, og kommissionen er således indstillet på at se nærmere på sagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078