23948sdkhjf

Byggevirksomhederne mærker lidt bedre tider

Antallet af konkurser er faldende, og virksomhederne omsatte for mere i andet kvartal. Men flere markeder har det svært
Efter kriseårene i bygge- og anlægsbranchen i 2009 og 2010 med rekordhøje konkurstal, tegner 2011 til at blive lidt mere moderat, hvad angår konkurser.

Antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen faldt således fra 78 i juni måned til 59 i juli, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Totalt er 443 bygge- og anlægsvirksomheder dermed gået konkurs i løbet af 2011, hvor branchen på samme tidspunkt sidste år havde 627 konkurser.

Men selv om der er tale om et fald, advarer seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri mod at se alt for optimistisk på tallene.

- Vi forventer, at det positive forløb vil fortsætte, og i så fald vil antallet af konkurser for 2011 som helhed blive på omkring 700, hvilket er cirka 300 færre end i 2010. Selv om der er tale om en markant forbedring, så er niveauet for konkurserne i bygge- og anlægsbranchen meget højt. For eksempel var der i 2006 kun 317 konkurser, understreger Finn Bo Frandsen.

Stigende omsætning

Faldet i antallet af konkurser kommer samtidig med, at nye tal viser, at bygge- og anlægsvirksomhedernes omsætning steg med 3,2 procent fra første til andet kvartal i år.

Ifølge Finn Bo Frandsen skyldes det stigende salg, at der har været en stigning i boligbyggeriet.

- Det skyldes for det første de mange tilsagn, der blev givet i slutningen af 2010 til nybyggeri af almene boliger, det vil sige almene familieboliger, ungdomsboliger og ældreboliger. For det andet blev der i slutningen af 2010 fremrykket nogle private boligprojekter, så man kunne undgå at betale moms på salg af byggegrunde, siger Finn Bo Frandsen.

Svag udvikling

Trods det stigende boligbyggeri faldt omsætningen faktisk med 11,5 procent fra maj til juni i år, men det skyldes hovedsageligt, at andre områder end boligbyggeriet fortsat har det svært.

- Selvom man skal passe på med at fortolke på grundlag af en enkelt måneds salg, så viser tilbagegangen i juni, at opsvinget i boligbyggeriet ikke kan opveje den svage udvikling på de andre markedssegmenter. Erhvervsbyggeriet er således vigende, hvorimod aktiviteten ved reparation og vedligeholdelse er på et lidt højere niveau end i fjor, påpeger Finn Bo Frandsen.

Omsætningen i bygge- og anlægsbranchen var på 13,8 mia. kr. i juni.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078