23948sdkhjf

Dansk Håndværk: Suspender g-dagene og få de arbejdsløse i gang

Sæt g-dagene på pause i et år, og få de arbejdsløse i gang. Sådan lyder et nyt forslag fra arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk, der peger på reglen om, at arbejdsgiver skal betale de første 3 dage efter opsigelsen af en medarbejder, som den største hindring for at de små og mellemstore håndværksvirksomheder lige nu tager flere nye folk ind på lønningslisten.
Når håndværkerne netop nu kan bruge flere folk, skyldes det ikke kun stormene i slutningen af sidste år. Det giver opgaver nu og her, men det er ikke sikkert det varer ved:

- De fleste mindre virksomheder kan fornemme, at det går en smule bedre. Og lige nu har de så reparationerne efter stormene "Allan" og Bodil". Det gør at rigtigt mange godt kunne bruge en mand mere. Men de ved ikke om det varer ved, og derfor tør de ikke ansætte en ekstra medarbejder.

For bliver de nødt til at afskedige ham igen om 2-3 måneder, så skal de betale 3 ekstra lønningsdage – det der hedder g-dage – og så hænger regnestykket ikke sammen, forklarer direktør i Dansk Håndværk Erik Møbius. Krisen sidder stadig i virksomhederne og derfor løber de hellere stærkere selv end at ansætte nye folk.

Bedre end jobtilskud

Han opfordrer derfor politikerne til at suspendere g-dags ordningen i et år. Det vil give de ledige en ekstra mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet igen:

- Vi siger ikke, at regeringen skal afskaffe g-dags ordningen helt, og vi påstår heller ikke, at det vil være uden problemer at suspendere den i et år. Men det er vel bedre, at de ledige kommer i rigtigt arbejde i en periode, frem for at blive sendt i jobprøvning eller midlertidig beskæftigelse med tilskud af jobcenteret.

Desuden vil nogle af de ledige, der kommer i job, få vedvarende beskæftigelse, hvis det viser sig at virksomhedens fornemmelse af, at det går bedre holder stik, lyder opfordringen fra arbejdsgiver direktøren.

G-dage bremser flexicurity

Dansk Håndværk peger på, at selv om en suspension af G-dagen i et år, vil betyde at virksomheder, der af andre grunde må afskedige medarbejdere også vil få en økonomisk gevinst. Alligevel mener Dansk Håndværk, at netop g-dagen i øjeblikket er en hindring for at et spirende opsving kan bide sig fast:

- Det er klart, at vi siger det her, fordi vi vil hjælpe de små og mellemstore håndværksvirksomheder. Men også fordi vi har en tradition på det danske arbejdsmarked for, at det er nemt at ansætte og at det også er overkommeligt at måtte opsige medarbejdere igen. Det sikrer den danske velfærdsmodel nemlig – det er det vi kalder flexicurity, hvor folk er sikret social af det offentlige og arbejdsmarkedet derfor hurtigt kan tilpasse sig de økonomiske vilkår.

Men vi må bare sige, at g-dagene lige nu er en hæmsko for den danske model med tryghed og stor mobilitet – flexicurity. Hvis politikerne vil have nogle folk i gang i en fart, så er en suspension af g-dagene i et år, en løsning, der burde ligge lige for. Og hvis de er i tvivl, så kan de blot spørge arbejdsmarkedseksperter, der gennem de sidste 30 år har forklaret, hvorfor netop den danske arbejdsmarkedsmodel og samspillet med den offentlige tryghed har givet en så høj velstand og velfungerende marked, forklarer Erik Møbius.

Det vil være vanskeligt at beregne præcist, hvad en suspension af g-dagene vil betyde økonomisk, når det ikke er arbejdsgiver, men samfundet, der betaler for de første ledighedsdage. Men en del af de offentlige udgifter vil blive dækket af at færre vil komme på arbejdsløshedsunderstøttelse, dagpenge eller sociale ydelser – og af skatteindtægter fra de ledige, der kommer i job i en periode.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078