23948sdkhjf

E+N Arkitektur vandt Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord

E+N Arkitektur har netop vundet konkurrencen om en helhedsplan for kulturarvsområdet ved Hobro træskibsværft - Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord
Realdania og Mariagerfjord Kommune har netop offentliggjordt, at E+N Arkitektur har vundet konkurrencen om, hvordan træskibsværftsområdet i Hobro kan åbnes for offentligheden og blive til et maritimt kulturcenter, hvor det arbejdende værft integreres med oplevelser og formidling for besøgende.

Dommerbetænkningen fremhævede, hvordan det vindende forslag opfyldte bedømmelseskriteriet om at gøre centret synligt, åbent og indbydende og gav den bedste løsning på helhedsplanens disponering.

Samtidig fremhævede dommerbetænkningen, at E+N Arkitekturs placering af en ny formidlingsbygning forekommer både rigtig og indlysende, fordi forslaget sikrer bygningen en markant opmærksomhed samtidig med, at der bibeholdes en ’respektafstand’ til det arbejdende værft.

E+N Arkitektur har skabt en helhedsplan med udgangspunkt i værftets eksistensberettigelse; skibsbyggeri. Værftsområdet skal derfor istandsættes, så arbejdspladsens vilkår ikke forringes af de nye tiltag. Samtidig skabes de nye rammer ud fra den byggestil, som til alle tider har været brugt netop her, og dermed udfolder E+N sin kernekompetence; at forene eksisterende med nyt og fortolke historien på nye måder.

- Værftet er grundlagt i 1849 og området har en hel særlig autenticitet og originalitet, som i sig selv er bevaringsværdig. Derfor vil vi kun tilføje det nødvendige og fjerne så lidt som muligt på en enkelt og pragmatisk måde. Eksempelvis vil vi arbejde med genbrugsbyggematerialer for at være tro mod de skibshåndværkere, der igennem årene omhyggeligt selv har repareret bygningerne, når de trængte, forklarer arkitekt og partner hos E+N Arkitektur Eva Holdgaard Jensen.

Bygning og sti integreres

Eva Holdgaard Jensen fortæller, at en ny formidlingssti og – bygning placeres på kanten af værftsområdet, så den ikke forstyrrer værftet, men i stedet bliver en tydelig og ny stærk markør, der inviterer omgivelserne hen til hele kulturarvsområdet.

Den nye formidlingsbygning udføres som en bro og bliver en integreret del af formidlingsstien, der skal skabe forbindelse mellem Hobros havnepromenade gennem værftsområdet og videre til byens museer. Stien smyger sig omkring det arbejdende værft, så besøgende kan opleve det traditionelle træskibshåndværk på nært hold. Flytbare afgrænsninger skaber nye oplevelser for folk, som besøger området flere gange.

- Bygningen udføres som et udsigtspunkt inspireret af gamle, eksisterende bolværker. Hermed inviteres de besøgende til at indtage bygningen både ude og inde – herunder se på de skibe, som vil kunne fortøjes ved bygningen, siger Eva Holdgaard Jensen.

Byggematerialerne bliver rå og robuste. En glasfacade ’gemmes’ bag en bolværksinspireret tømmerfacade og vil om aftenen skabe et varmt og stemningsfyldt lys- og skyggespil.

Helhedsplanen omfatter desuden bl.a. byggehal, drejebro, småskure og mandskabsbygning og vil alt sammen afspejle, at E+ N står bag, når Maritimt Kulturcenter Mariager skabes ud af Eksisterende og Nyt.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094