23948sdkhjf

Hjælp til at erobre det svenske byggemarked

Selvom de er nabolande, er der store forskelle på lovgivning og praksis i Danmark og Sverige. Ny vejledning skal hjælpe danske virksomheder med at navigere bedst muligt på det svenske marked
Sverige ligger lige på den anden side af Kattegat og Øresund og er et meget interessant marked for vores medlemmer. Men fordi Sverige både er et nordisk land og et EU-land, undervurderer mange danske virksomheder de små, men afgørende forskelle, der er i reglerne og kutymerne imellem landene. Risikoen er, at virksomheder indkasserer tab, som kunne være undgået med den rigtige forberedelse hjemmefra.

For at hjælpe virksomhederne bedst muligt, har Dansk Byggeri derfor udgivet en ny Sverigesvejledning sammen med en svensk entreprisejurist, Robert Nylinder fra Maqs Law Firm.

Svenske udbud overrasker

- Vi hører ofte, at virksomhederne bliver overrasket over den måde, svenske udbud fungerer på. Selv om de svenske standardkontrakter i udgangspunktet ligner vores AB og ABT, kommer virksomhederne hurtigt på glatis. Det er typisk på grund af det særlige svenske AMA-system, som svenskerne forventer, man kender, samt deres forhandlingsstil, der ligger langt væk fra den danske måde at køre tingene på, siger Anita Kurowska Larsen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

Sverigesvejledningen indledes med en tjekliste over, hvad man skal huske, når man beregner tilbuddet og senere går i gang med byggeriet. Læseren får en helikoptertur i byggelovgivningen og i skatte- og socialsikringsreglerne, og der er links til de rette steder på myndighedernes hjemmesider.

Meromkostninger på grund af overenskomst

En anden udfordring for de danske virksomheder er den svenske arbejdsmarkedsmodel.

- På den ene side er det ikke lovpligtigt at være overenskomstdækket, og efter den såkaldte Laval-dom er de svenske fagforeningers ret til at konflikte sig til en overenskomst blevet stærkt begrænset. Men på den anden side, altså i praksis, er virksomheder med svensk overenskomst forpligtet til i sine kontakter at kræve svensk overenskomstdækning hos alle underentreprenører, siger Anita Kurowska Larsen.

Sverigesvejledningen viser, hvad det rent faktisk betyder for danske virksomheder, og hvilke administrative byrder og ekstra omkostninger de må påregne.

- For eksempel bliver en dansk virksomhed, der underskriver en kontrakt på en byggeopgave i Sverige, forpligtet til at indrapportere sine lønomkostninger til en særlig computerserver, hvor fagforeningen efterfølgende kan kontrollere, om der er afvigelser i forhold til den svenske overenskomst. Lønnen indrapporteres pr. medarbejder, og det skal ske hver anden måned, forklarer Anita Kurowska Larsen og fortsætter:

- Den anden konsekvens er, at virksomheden skal tilmelde sig den svenske pendant for Pension Denmark, der hedder Fora. Det medfører ekstra lønomkostninger i størrelsesordenen 5-6 procent. Og selv om der er mulighed for at søge delvis fritagelse, er det bare endnu en papirbyrde for virksomhederne, slutter hun.

Medlemmer af Dansk Byggeri kan få vejledningen gratis. Ikke-medlemmer kan købe vejledningen for 3.000 kr. ekskl. moms.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079