23948sdkhjf

Effektiv belysning reducerer CO2-udslippet

Nye analyser fra Osram viser, hvordan belysning kan hjælpe med at sænke CO2-udslippet
En undersøgelse af CO2-udledning per indbygger i de europæiske lande1 (frem til 2011) viser, at Danmark sakker bagud i forhold til vores europæiske naboer. Undersøgelsen viser således, at der i Danmark kan gøres meget mere for sænke energiforbruget.

Det siger Henrik Worsøe, administrerende direktør i Osram Danmark.

Hvis der ikke sker radikale ændringer, kan Danmark risikere ikke at kunne leve op til EU’s 2020-mål om en reducering på op til 20 pct. i forhold til 1990-tallene. 19 pct. af verdens kulstofudledning kommer fra lyskilder, hvilket får Osrams eksperter til at anbefale, at der gøres mere for at vejlede forbrugerne i det store udvalg af energibesparende produkter som f.eks. LED-pærer (Light Emitting Diodes).

De traditionelle glødepærer er på baggrund af et EU-direktiv blevet udfaset fra det europæiske marked siden 2009. Alligevel vurderes det, at en tredjedel af verdens befolkning stadig benytter sig af denne gammeldags lyspære. Dette sker på trods af, at der findes langt mere energieffektive løsninger på markedet som f.eks. sparepærer og LED-pærer. En LED-pære kan lyse i helt op til 50.000 timer, hvilket skal sammenlignes med den traditionelle glødepæres holdbarhed på 2.000 timer. Derudover kan LED-pæren reducere CO2-udslippet med op til 9 procent på tre år3. Hvis en forbruger udskifter de gamle lyskilder til nye lyskilder, vil der desuden opleves en betydelig økonomisk besparelse på blot et år.

På trods af dette viser en undersøgelse i forbindelse med PremiumLight-projektet4 med 5.000 forbrugere fra 12 forskellige lande, at denne viden om besparelser på såvel CO2 som på bankkontoen ikke når igennem til den enkelte forbruger. Undersøgelsen viser, at Danmark er bagud mht. at vælge LED-pæren, hvor svenskerne eksempelvis er meget bedre. Danmark ligger således nummer syv på listen, som indikerer, hvor mange, der altid eller ofte køber LED-pærer, når de skal have nye lyskilder.

Sverige topper listen, da 46 procent af vores svenske naboer altid eller ofte lægger LED-pærer i kurven, mens tallet herhjemme er på kun 32 procent. Disse forskelle kan være medvirkende til, at Sverige er den anden mest effektive forbruger af energi i Europa – Danmark er nummer seks efter bl.a. Italien og Spanien.

- Med det store udvalg af lysteknologier, der i dag er til rådighed for forbrugerne, kan det være svært vælge den helt rigtige pære, som både er god for miljøet, sparer forbrugeren penge og giver det bedste lys til formålet. Halogenpærer er eksempelvis det typiske valg til køkkener og spots i loftet, men der kan med et simpelt skifte til LED-pærer spares helt op til 15 kilo CO2 om året på et par pærer i et enkelt rum, siger Henrik Worsøe, administrerende direktør i Osram Danmark.

- Forbrugerne var ikke trygge ved at slippe glødepæren, og mange havde en modvilje mod de første sparepærer, da de blev introduceret på markedet. Men teknologien har udviklet sig således, at LED-pærerne nu er den mest fornuftige løsning. LED-pæren har således mange af de samme egenskaber, som forbrugerne elskede ved glødepæren herunder form, lysstyrke samt farven på lyset. Denne type pære kan spille en stor rolle for nedbringelsen af energiforbruget og dermed opbremsningen af klimaændringerne. Og Danmark skal selvfølgelig være forgangsland mht. at vælge de rette lyskilder, fremhæver Henrik Worsøe.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.21