23948sdkhjf

Krisen koster på kran-sikkerheden

Kranbranchen uddanner nu både sælgere og montører for at styrke sikkerheden omkring alle former for løftegrej
De senere års krise i erhvervslivet har fjernet en del af fokuseringen på arbejdsmiljø og sikkerhed. Det er sket ud fra et stadigt stigende krav om en mere og mere effektiv produktion. Ikke alle har taget det lige højtideligt, om krankrogen har haft den nødvendige sikkerhedspal – emnet skulle jo kun løftes nogle få meter, så det går nok.

Det mener formanden for Kranbranchen, adm. direktør Carsten Duus.

- Sikkerheden har desværre ikke været i centrum alle steder, men heldigvis har vi været forskånet for alvorlige ulykker. Det er den positive side af sagen, siger Carsten Duus. Kranbranchen er en forening under Dansk Industri, og repræsenterer godt 60 pct. af de virksomheder, der producerer og forhandler alle former for løfteudstyr.

- Kraner og løfteudstyr skal virke, når du har brug for det. Nedbrud og ulykker har store konsekvenser både for medarbejdere og i sidste ende for virksomhedernes bundlinje. Derfor er det vigtigt, at udstyret er lovligt og bliver serviceret med jævne mellemrum.

Vi har jo at gøre med udstyr, der dagligt er udsat for en hård belastning. Derfor er sikkerhed ikke noget som hverken vi eller samfundet kan tage let på, fastslår Carsten Duus.

Det er baggrunden for, at Kranbranchen har etableret en uddannelse, hvor alle medlemmernes montører skal gennemgå en kursusrække, som afsluttes med en eksamen. Ved at besvare 100 spørgsmål med kun få fejl, opnår montørerne en certificering, og udstyres med et identitetskort. Det skal bæres synligt, når de er på kundebesøg. Hvert tredje år skal montørerne have fornyet certificeringen – så hurtigt og ofte ændres sikkerhedsbestemmelserne.

- Vi er også begyndt at uddanne vores salgskonsulenter, så de har samme eksamen som montørerne. De skal jo kunne rådgive og vejlede kunderne, når der skal bygges nyt eller værkstedet skal renoveres, siger Carsten Duus.

Kranbranchen har de senere år gennemgået en rivende udvikling og er i dag i jævnlig dialog med Arbejdstilsynet for at drøfte nye regler og bestemmelser. Via medlemskabet af Dansk Industri har medlemmerne samtidig adgang til viden om forholdene på det internationale marked.

Blandt Kranbranchens nye medlemmer er Værksted Danmark. Det er en del af Forsvaret og fører kontrol med det udstyr, som Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet anvender til løft, træk og surring - lige fra Station Nord i Grønland til de udsendte styrker i Afghanistan. Med medlemskabet i Kranbranchen har man hele tiden adgang til de nyeste regler og bestemmelser, samtidig med at man deltager i foreningens uddannelsesprogram.

- Uddannelsesprogrammet skal styrke branchens generelle image, og give industrien tryghed. Det er jo ikke ligegyldigt, hvilken viden og baggrund den montør har, der kommer ud i en virksomhed. Det handler jo om sikkerhed, både når det gælder arbejdsmiljøet, medarbejdernes tryghed og virksomhedens drift. Et produktionsstop på grund af fejl i løfteudstyret kan jo koste store summer, siger Carsten Duus.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094